Портних отива на съд за замърсяването на Варненското езеро, грозят го до 10 г. затвор

Портних отива на съд за замърсяването на Варненското езеро, грозят го до 10 г. затвор
04-12-2023г.
0
Лентата

Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт срещу трима души, един от които е бившият кмет Иван Портних, за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от съда.

От Портних се търси наказателна отговорност, за това че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това действие е довело до немаловажни вреди на околната среда. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева.

На бившия кмет на морския град е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Останалите обвиняеми са Ботьо Табаков, управител на компанията "БТ-Инженеринг" ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците и Цветанка Барбушева от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод".

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Заради аварията на подводния тръбопровод през август 2019 година всеки ден във Варненското езеро се изливали между 6 и 8 хиляди кубични метра отпадъчни води. Отстраняването на проблема обаче започва близо година по-късно - през май 2020 г. През това време нито една институция не предупреждава жителите на Варна за замърсяването. За екологичната катастрофа става ясно, след като в езерото започва бурен цъфтеж на фитопланктона. Впоследствие се оказва, че този процес се дължи на огромно количество битово-фекални води, които са се изливали във Варненското езеро.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

Източник: dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.