Един човек бе убит с нож, а двама са ранени от радикален ислямист в Париж

Един човек бе убит с нож, а двама са ранени от радикален ислямист в Париж
03-12-2023г.
0
Лентата

Един човек беше убит с нож, а двама - ранени, от нападател на минувачи в центъра на Париж, близо до Айфеловата кула, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на изявления на френския вътрешен министър Жералд Дарманен.

"Храбри полицаи току-що арестуваха нападател, атакувал минувачи в близост до крайбрежния булевард "Гренел". Аварийните служби са се погрижили за тялото на загиналия и за ранените. Моля, избягвайте района", написа първо в социалната платформа "Екс" министърът, който отначало съобщи за един ранен.

Вече говорейки пред медиите, Дарманен уточни, че нападателят е 26-годишен и е френски гражданин. При залавянето му е използван електрошоков пистолет тип "Тейзър" (Taser).

Според информация на Франс прес, потвърдена от министъра, нападателят е известен на властите радикален ислямист, който страда от психично разстройство. Агенцията цитира министър Дарманен, който каза, че този извършител вече е бил осъждан на четири години затвор за планиране на нападение през 2016 г.

Той е бил в списъците за наблюдение на френските служби за сигурност. Нападението е било извършено в събота около 19:00 ч. местно време (20:00 бълг. вр.), когато с нож е била атакувана двойка туристи на булеварда по поречието на река Сена "Гренел", съвсем близо до Айфеловата кула. Смъртоносно е бил прободен германски гражданин.

Докато е бил преследван от полицаи, нападателят е атакувал още двама души с чук, преди да бъде задържан. Той е крещял "Аллах акбар" и е казал на полицаите, че е бил потресен, че "толкова много мюсюлмани умират в Афганистан и сред палестинците", а и от ситуацията в Газа. Според по-ранна информация на телевизия Бе Еф Ем чукът е бил и оръжието на убийството.

Прокуратурата на Франция по антитероризма обяви, че за момента не е започнала разследване.

"Нападателят е бил неутрализиран от полицията много бързо. Опитахме се да спасим живота на човека, който загина. Нападнатите хора са туристи", заяви за телевизия Бе Еф Ем доктор Патрик Пелу.

Ройтерс отбелязва, че тази трагедия се случва осем месеца преди летните Олимпийски игри, на които Париж е домакин, и повдига въпроса за сигурността по време на най-голямото спортно събитие в света. Агенцията обръща внимание на факта, че управата на френската столица планира невиждана досега церемония по откриването на форума на река Сена, на която се очаква да присъстват 600 000 зрители.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.