Скандалът около избора на подуправител на Здравната каса се задълбочава

Скандалът около избора на подуправител на Здравната каса се задълбочава
30-11-2023г.
0
Лентата

Скандалът около избора на подуправител на Здравната каса се задълбочава. Кандидатът е само един - бившият управител на Надзорния съвет проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ.

Спорът между парламентарните групи започна с това кой е допуснал точката да влезе извънредно в дневния ред на НС, а накрая се стигна до взаимни обвинения в корупция и заплахи за отстраняване на управителя на Касата.

Срещу извънредното включване на точката за избор на подуправител на Здравната каса с "против" и "въздържал се" се обявиха от "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и независимият депутат Радостин Василев.

В зала Кирил Петков влезе в остър спор с председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и заместника му Йордан Цонев. Десислава Атанасова се опита да ги успокои.

"Такива думи и такива взаимни обвинения между Пеевски и Петков, че просто това не може да продължава като управление на държавата, особено когато става въпрос за здравеопазване, за 8 милиарда. Ясно е, че не можете да си ги разделете. Излезте навън и се разберете като мъже", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната.

Спорът прерасна във взаимни обвинения дотам, че двама представители на управляващите Васил Пандов от ПП - ДБ и Тома Биков от ГЕРБ - СДС изразиха опасения за стабилността на управлението.

"За съжаление, дебата относно избора на управителни органи на Националната здравноосигурителна каса, отново поставя под въпрос дейността на нашата легислатура, както и доста важни решения", коментира Пандов.

От ПП - ДБ обвиниха "Възраждане", че са гласували за включване на точката в дневния ред и така са дали възможност да бъде избран.

"Имат перфектната възможност ей сега, в момента, да подадат оставката на правителството. В знак на протест срещу включването на тази точка. За пореден път даваме възможност на това правителство, на тази формация, да се освободят от оковите на ДПС и на ГЕРБ", отговори лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Росица Пандова от ПП - ДБ заяви, че има съмнения, че името на Мавров е замесено в корупция.

"Професионалната биография на проф. Мавров е изключително добра, но до мен достигна информация, че има прокурорско разследване и аз бих искала да знам има или няма такова", заяви Пандова.

В отговор Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС заяви, че номинираният от ПП - ДБ управител на НЗОК Станимир Михайлов е попълнил декларация с невярно съдържание за цената на закупен имот и затова, че не е ипотекиран. Не е подал и декларация в ДАНС затова кой е крайният собственик на ръководеното от него дружество. Затова Ангелов се закани:

"Много скоро тази грешка ще бъде поправена, много скоро, съгласно процедурата на Народното събрание за отстраняване на управителя на Касата, щом толкова много казвате, че той е честен. Не, не е честен".

Депутатите удължиха времето на пленарното заседание до гласуване на точката за избор на подуправител на Касата. 

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.