Гледайте Варна, мислете за София

Гледайте Варна, мислете за София
29-11-2023г.
0
Лентата

Снощи към 16:20 часа отидох на внезапна проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г.

Пътувах за първи път със служебен автомобил на Общината, без отличителни надписи. Исках лично да проверя състоянието не само на улиците в ремонт, но и на автомобилния парк. 
И сега, пригответе се...
Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25! В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките. 

От една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Разбира се, слязох в гаража да говоря с шефа.
Отговорите държа да ви предам както съм чул: 

 “В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал - дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой - аз просто трябваше да подпиша документите“, каза ми служителят.
Някои директори си имат "лични" служебни коли и "лични" служебни шофьори.
“На списък ни се водят шофьори”, каза началникът, „но някои са на пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна - дадени са заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна!“
Но това не е всичко.

От 1 година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез "авансите на домакините", колкото и нелепо да звучи това.
Качих се на един от автомобилите, с който не знам как изобщо успяхме да минем разстояние от под 10 километра в града. Техническа изправност този автомобил нямаше!   

Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни. 

Служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. 
Директорите, сигурен съм, могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин на Варна - с личен или градски транспорт. Аз така идвам и си тръгвам от работа. 

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми. Толкова по въпроса с избраните и прехвърлянето на отговорността! 
Имам и други истории за разказване. Скоро ще ги чуете.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.