Една демократична история

Една демократична история
28-08-2022г.
69
Иван Бакалов
Едно време имаше рубрика "Стършел" в аванс" - накратко разказваха съдържанието и цитати от новия брой на в. "Стършел", който излизаше в петък и се чакаше с нетърпение.
 
И аз малко ще пусна тук в аванс една история, която ще публикувам скоро.
 
Имало в демократична София една община "Лозенец", която сега е под демократично управление на кмет от "Демократична България".
 
И в тази община имала късмета или неблагополучието да развива бизнес малка фирма. Цветарски магазин, да не помисли някой, че става дума за кой знае какъв бизнес.
 
Собственичката спечелила конкурс за мястото, сама си платила за инфраструктура, за павилион, одобрен през всички процедури и вече 20 години продава цветя и редовно плаща наем на общината. Плаща наем дори за една празна част от терена, само за да не отсече едно голямо дърво, макар да е имала разрешение.
 
Да, ама... Дошла най-демократичната власт в общината. И тази жена, преживяла всякакви кметове от всякакви партии, сега е подложена на рекет. Не за пръв път, но за пръв път толкова нагло и ударно.
 
Изглежда демократичните на власт са харесали мястото за някой друг и за нещо друго, защото се опитват да изгонят цветарницата или да изкярят каквото може от нея.
 
Като не намират подходящ начин, обявили конкурс за съседния терен за павилиони. Теренът е върху паркинга на блок (сигурно щото има излишни места за паркиране в квартала).
Освен това част от него е върху колектор и тръби на "Топлофикация", тоест не може да се дава за павилиони, някой в общината не си знае урока. Както и да е.
 
Един ден в цветарския магазин се явява напорист бизнесмен с характерен външен вид и казва на собственичката, че тя трябва да купи от него фирмата му, която е спечелила мястото за павилиони върху колектора на "Топлофикация". За 50 хил. лева.
 
Предложението е повторено и пред свидетели.
 
Тъй като жената отказва, започва тормоз като по учебник - един след друг връхлитат инспектори. Периодично идват от всякъде - общината, РЗИ, пожарната, инспекцията по труда и кой се сетиш. И някои открито казват, че идват по сигнал от общината. Да, ама на жената вече й се е случвало това в миналото и поддържа всичко изрядно.
 
И се опитва безуспешно да се срещне с демократичния кмет. Да, ама... Той не я приема. Почти две години се извинява с това, че не приема граждани заради ковида, макар че се пуска из социалните мрежи от протестите, заобиколен от тълпи хора. След това пък, щом жената се опита да се запише в приемния му ден, и си каже името, секретарката веднага я отрязва.
 
Когато са я тормозили при предишни кметове, поне е успявала да се срещне с тях. Дори с онова недоразумение от ГЕРБ, на което за пръв път в трудовата книжка като длъжност е написано "кмет" (на 27 години).
 
Прочела в социалните мрежи възторжени обещания и клетви на Мартин Димитров от същата "Демократична България", как ще помагат на дребния бизнес, и решила да му пише за нейния случай. Отговорът не закъснял - демократът я блокирал.
Види ми се, че някак накриво тръгна демократичната власт в София.
To be continued...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.