Доц. Валентин Вацев: Ние сме в навечерието на отнемане на свободата на словото

Доц. Валентин Вацев: Ние сме в навечерието на отнемане на свободата на словото
12-11-2023г.
0
Лентата

Ние сме в навечерието на отнемане на свободата на словото, заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

"Свобода на словото няма да има. Нещата много скоро ще дойдат на естественото си място, но ще остане споменът за времето, когато българите са можели свободно да казват това, което мислят. Това е може би единствената наистина положителна страна на 10 ноември. Във всички останали отношения това беше гибел и разруха. Ние бяхме свободни, казвайки какво мислим. Скоро няма да можем", коментира той.

В условията на разгръщаща се военна криза, която ще се задълбочава и развива, влиза в сила логиката на военновременната цензура, смята Вацев. Според него ние още усещаме началните движения на тази цензура, но тя скоро ще стане законът на българския политически живот:

"По време на война първата жертва е истината и възможността тя да се казва. Светът навлиза във война. В началото сме на период на военновременна цензура, която не си поплюва, не прощава, не забравя и винаги постига своето. Ние не сме обявявали война и никой не ни е обявил война, но българският политически елит е готов за война и е готов да обяви война. Те нямат търпение истинската война да започне, за да покажат своята вярност на новите господари. Българският политически елит не може да продължи повече, ако не обяви война, според мен, на Путин".

По думите му навлизаме в логиката на една световна война: "Живеем последните топли месеци на българското медийно циганско лято. Скоро нашите разговори ще бъдат възможни само в задния двор с озъртане около нас, да не ни чуе някой".

В предаването "Политически НЕкоректно" доц. Валентин Вацев коментира и изминалите местни избори, както и управляващата сглобка:

"Има един политически навик, който вече много трудно се спазва, това е правилото, че всички са доволни след изборите. Всички успяха да се похвалят, но реалната истина води в друга посока. Има две доминанти, които влияеха върху последните избори в България и те са неизбежни. Едната доминанта е фактът, че българският политически живот протича под знака на военновременен дневен ред. Това може би беше последният шанс българските политици да не забележат войната, която е на хоризонта на българския политически живот. Това по-нататък няма да може да бъде. Втората е - неотклонният и безпощаден упадък на българските системни политически партии. С това е свързан и печалният факт, че избирателната активност спада драматично. Делегитимация на българския политически живот значи скъсване на българската политическа класа с живата тъкан на обществото. Това е фатален резултат. Това предстои".

Анализаторът подчерта упадъка на системните партии в страната.

Голямата българска системна партия БСП е в стагнация и не може да се доближи до голямата политическа инициатива в страната, отбеляза той.

Втората важна партия - ГЕРБ - ако до година не успее да премине на дясноконсервативни релси, вероятно ще се затрие и ще стане част от историята, продължи коментара си Вацев. И добави:

"Днес ГЕРБ трябва да реши не дали и доколко е силна управляващата коалиция, а днес ГЕРБ трябва да решава въпроса - ГЕРБ или Бойко Борисов. ГЕРБ не може без Бойко Борисов, но не може и с него в момента. Това е много сложна задача".

Третата системна партия в упадък е ДПС, посочи анализаторът. И коментира:

"Това е главната причина, поради която Доган ще мине от задната седалка на колата на мястото на шофьора. Това предстои да стане. Очаквам Доган при първата си поява да пробие тавана на българската русофобия, за да се ситуира като водещ в българския политически елит".

Под русофобия свикнахме да разбираме обикновен евроатлантизъм, обясни Валентин Вацев.

Освен упадъка на системните партии, се появяват нови леви форми, отбеляза още той. По думите му "Левицата!" е формация с бъдеще. Той смята, че Ваня Григорова има знакова и морална победа:

"Ваня Григорова е обикновен социалдемократ от европейски тип. Тя нямаше да бъде допусната до кметското място. Обществото има нужда от лява култура, веднага и незабавно - това е главният извод от моралната, символна победа на Григорова".

Вацев посочи и укрепването на идейното течение на ПП. По думите му те са клон на Американската демократическа партия. Те не могат обаче без ДБ, добави той.

"ПП е идейно течение, което ще изчезне окончателно от живота, когато екипът на Байдън изгуби изборите срещу Републиканската партия. Те имат още около година. Ще правят нищо с непрекъснато създаване на организационен, политически и морален хаос в страната. Те ще добруват следващата година, защото около година остава до фаталното събитие - президентски избори в САЩ", уточни анализаторът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.