Г-н Василев, айде дъщеря ми да не живее в Средновековие, напусне ли паветата...

Г-н Василев, айде дъщеря ми да не живее в Средновековие, напусне ли паветата...
09-11-2023г.
0
Гост-автор

Пътувайки към Видин по приказните ни магистрали, за да покажем какво могат да правят съвременните артисти и читалищата и местните общности заедно, се забавих да кажа на г-н Асен Василев какво мисля за чудесния му подход в "анализа" на дейността на читалищата и регионалните институти. 

Но все пак сме тук заради ВИДИН / EMPATHEAST 2023 - География на съживяването и просто и да искам няма как да подмина този опит за "реформа", а ушите му до неделя, сигурна съм , ще горят.

Така. Защо е толкова важно да имате мнение по невинната новина, че читалищата и регионалните институти "харчат" на държавния ни бюджет 100 милиона лева на година и Асен Василев имал "идеи" какво да правим с тези "неефективно" похарчени финанси? 

Да започнем оттам - как е правено това картиране, претендиращо за изследване: по действителен случай: една регионална библиотека е посочила, че за една година е създала  50 "издания", докато друга - 2. Според МФ Библиотека е 1 е много 'по-ефективна" от библиотека 2.  С лекия нюанс, че библиотека 1 е произвела брошури и ги е нарекла "издания", а библиотека 2 е издала действително книги.  Така де, МФ да оценява без методология културни продукт и услуги е като да ме пратите мен да работя в НАП...няма да се получи просто.

Друг пример - в МФ явно не им остава много време за събития, защото за тях работилничка за правене на картички и фестивал са напълно равностойни цифрички в табличките. Не знам, аз фестивали организирам за между 3 и 8 месеца в зависимост от мащаба...работилничките може и 3 часа да ти отнемат с подготовката . Каня ви, анонимни господа от МФ да сте доброволци, да видите просто...

Та това са само скромни примери колко важна информация е убегнала от зоркото око на "изследователите" в МФ, които явно имат спорадичен интерес към културата, всъщност - единствено, когато трябва да й режат бюджета. А, и да не забравя - защото общините обобщавали формулярите, има такива, които от мързел ли, от злоба ли, са изтрили писаното от читалищата и са им сложили... нулички. Сладко, а? Изобщо пълна, наистина пълна каша.

Обобщавам - заради едни таблици, в които има опит може би за някакво картиране, което е похвално (но защо не го направи МК, къде са анализите на МК на читалищата?), но няма и следа от качествен и професионален анализ, ще бъде направен опит да се замести ужасно нужната реформа, с едно бързичко "рязване". Каква по-добра мишена от културния сектор за това - той е неконсолидиран, много добре разделен, разнообразен и стръвнишки конкуриращ се.... (Започвам да си мисля,че на някакъв HR му трябват тези невероятни хора от нашия сектор, които сами плащат - кой  - с време, кой  - с пари, за да могат да произвеждат култура, мултифункционални са, чудесни хамали, работохолици, администратори, че и психолози - съкровища с други думи.)

Не знам дали ви е попадало, но в началото на тази година и ние, с доста по-скромен бюджет от МФ, направихме едно изследване - национално и представително, което показа, че в България извън София, достъпът до култура е проблем за над 65% от българите, до 80% в селата. Само че, за разлика от МФ наехме социолози и изследователи от сектора да го направят. Защо? Първо защото искахме реални данни. В МФ не работят изследователи, особено в сферата на културата и това за съжаление е твърде видно от нещастния "анализ":, чиято единствена цел е да обоснове за лековерните кастрация на културата чрез финансови санкции:  https://www.minfin.bg/bg/news/12401… 

Сега, нужда от реформа има, неработещи читалища също - спор няма. Въпросът е, че държавицата ни не си е свършила работата по няколко много основни стратегически направления, че да се хваща за това, кой колко събития и школи бил произвел и по това да мери ефективността на публичните финанси и да отчита дейност. 
Първо - това е най-бързо обезлюдяващата страна в света. В света. Поради липсата на услуги и балансирано икономическо и културно развитие се чудите защо "цяла България е в София(Пловдив, Варна,Бургас, Стара Загора)"? Ами защото повечето от другото е известно с потенциала си. Със загубения си потенциал. И културата е много важна част от този пъзел, защото регионалните институти и работещите (!) читалища често са единствените острови на култура, различна от медийната и са места, създаващи най-важното за да искаш да живееш някъде - чувство на принадлежност. Не видях да са го измерили от МФ. И никъде не твърдя, че не биха могли да служат по-добре някои от тях на общностите си.
Сега да видим колко са 100 милиона. Опростената гаранция на Васил Божков е 50, несъбранте пари за култура от хазарт, които все някъде изчезват са - 40 - и але хоп! Ми, май май не е проблемът в парите. Just sayin. Ааа, да - и миналата година професор Минеков върна 80 млн от бюджета на МК, за да го потупат по рамото в МФ и защото все пак "секторът е презадоволен". 
Една национална стратегия за култура трябва да има ясна визия за ролята на културата в децентрализацията, за това, че ще ни е много, много по-скъпо да възстановяваме читалища и общностни центрове, отколкото да им бъде повишен капацитета и да бъдат приобщени към процеси, от които изостават заради липсите на политики (и разбира се, където има злоупотреби, просто да бъдат адесирани по съдебен ред, както във всяка друга сфера впрочем. Не спира никой финанисрането за стартъпи, защото има такива, които взимат инвестиции и си клатят краката, нали? Отдаваме го на риска. Ми навсякъде има риск.)
И в заключение, струва ми се, че г-н Василев има нужда от театър,кино, концерт, фестивал - явно не му остава време и му е трудно да разбере за какво става дума- може и да няма компания за ходене по културни събития и да си отмъщава на всички, които се ползват това благо.
Госодин Василев, с удовослтвие ще ви заведа на турове из селата, в които работи Резиденция Баба / Baba Residence и ще разберете, че ако говорим за истинския принос и го изчислим , така както си му е реда - в комплексни влияния, отразяващи се на други сфери, щеше да ви е безкрайно спокойно да вдигнете бюджета за култура, да видите, че в културното предприемачество или регионални инвестиции в култура, културно наследство, не просто има смисъл - ние в момента нямаме откъде другаде да започнем със съживяването на регионите. 
Но такива изследвания много няма, защото - и тук е припевът - секторът е слаб, силно разделен, парцелиран, разнообразен, а дъжавана политика няма. (Едно от двете поне ще трябва да се промени, за да мръденм)
Само че държавата да има визия за регионално развитие, да разбира инвестициите в култура и образование като приоритет, да измерва действителния им принос - това трябва ние да го контролираме - не знам, ако им пусна анкетка, като тази, по която сте измерваличиталищата, ще я попълните ли?
Защото Читалищата са колективно постижение на предците ни, какт и регионалните библитеки и театри. Как да служат по-добре на общностите си е съвсем, съвсем друго естество на разговора, който трябва да водим и той трябва да включва общностите, които това ги засяга. 
Но ако ние сме поколението, което ще ги закрива, да ви кажа, ще изпитам огромен срам пред дъщеря ми. То като цяло не ставаше дума за г-н Василев тук, а за нея и възможността да не живее в Средновековие, ако може, напусне ли паветата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.