Дали историята познава друга страна, която е била заличена, забранена и изолирана по подобен начин

Дали историята познава друга страна, която е била заличена, забранена и изолирана по подобен начин
03-11-2023г.
0
Гост-автор

Вчера, докато се шлях из интернет, установих нещо много интересно. За мен интересно, за другите не знам. 

Като човек, който никога преди не е пътувал из балтийски и скандинавски райони, още с пристигането ни в Швеция започнах да изследвам всевъзможни маршрути наоколо. Имам цял списък с планове за Исландия, Норвегия, Естония, Дания и, разбира се, Русия. Санкт Петербург например ми е отдавнашна мечта, понеже съм виждала много снимки на познати и непознати, и съм останала с впечатление, че това е забележително място. Затова и захванах вчера да разглеждам по-подробно възможностите да го посетя, докато сме тъй наблизо.

Оказа се, че макар и само на 900км от Стокхолм, Санкт Петербург е на практика недостижим. Освен ако човек не е в настроение за многодневни комбинации и екзотични пътешествия, нали. Удобните круизи между Стокхолм, Хелзинки, Талин и Санкт Петербург  са спрени от миналата година, туристическите фирми не предлагат екскурзии до Санкт Петербург, повечето самолетни компании нямат директни полети до Русия, а в платформите Booking и AirBnB тази държава просто не съществува. 

Да не говорим за хилядите изисквания и правила, които Финландия и Естония са наредили по границите си.
И това за мен е много странно. Аз не разбирам защо Booking ме уведомява, че не е възможно да правя резервации в избраната от мен област към момента (Русия) и защо на руските граждани не им е позволено да влизат във Финландия или Естония. Не разбирам защо на сайта на естонското правителство пише, че “от 18.08.2022 г. на всички граждани на Руската федерация, които имат валидни визи с цел туризъм и бизнес пътуване, включително участие в спортни състезания или културни събития в Естония, ще бъде забранено влизането в Естония”. 

Не разбирам как подобен абсурд е възможен в уж цивилизована, либерална и толерантна Европа и защо това не се счита за дискриминация и расизъм, а пък спирането на нелегални презокеански имигранти без документи се. 

Малко след като се сблъсках със заличаването на Русия от туристическата карта, ме споходи пореден сюрприз. Booking може и да не ми дава да резервирам хотел в Санкт Петербург, обаче на драго сърце ще ми помогне със стая в Саудитска Арабия. И в Китай. И в Афганистан. И в Израел. И даже в Украйна. С нескрит интерес разгледах наличните възможности за отсядане по тези чудесни и мирни места на 15-16.11 и дори си харесах няколко саудитски хотелчета. Е, не съм сигурна, че моята представа за  fabulous съвпада със саудитската, но пък къде другаде двама човека могат да нощуват във fabulous хотел за 30 евро… Ако ще ми е забранено да прегръщам мъжа си, да снимам дворците и държавните сгради, да си нося роклите, да имам бинокъл, да критикувам управниците, да дъвча дъвка и да ям кебапчета, то поне да ми е евтинко. 

После почнах да разсъждавам върху възможните причини за тези аномалии. Викам си, ако Booking и останалите туристически организации бяха истински загрижени за реда, демокрацията и мира по света, едва ли щяха да ме спират от посещения на Русия и да ме пращат в Израел, Украйна, Саудитска Арабия и Афганистан. Вярно, че докато оглеждах хотелчетата по тези места, получих предупреждение да внимавам какво точно планирам, понеже било възможно да попадна във военен конфликт, обаче все пак никой не ме възпрепятства да резервирам. За датите 15-16.11 имам на разположение 3514 имота в Израел, 9 в Афганистан, 6011 в Украйна, 4400 в Саудитска Арабия. И нито един в Русия, понеже там явно е най-опасно, терористично, диктатурно, недемократично и страшно на света. 

Сега, след като затворя тази страница, ще се опитам да намеря информация дали историята познава друга страна, която е била заличена, забранена и изолирана по подобен начин. Ама не от собственото си правителство (като Северна Корея например), ами от уж цивилизовани, демократични и толерантни правителства. Чувала съм, че навремето имало и други държави, чиито владетели били деспотични и колонизирали или нападали разни беззащитни народи (а един дори ги горил в газови камери), та ми е важно да проверя дали тогава всички останали пак така съвестно са затворили гранците си за техните поданици и са изтрили градовете им от туристическите си карти. 
- - - - - - - - - 
П.С. Радвам се, че имам възможност да споделя това тук, защото искам след време да го припомня на внуците си и да им кажа, че съм имала честта да живея в едни от най-глупавите времена и сред едни от най-глупавите хомо сапиенси, населявали планетата.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.