ДЕПУТАТИТЕ ПРЕКЪСВАТ ВАКАНЦИЯТА СИ

ДЕПУТАТИТЕ ПРЕКЪСВАТ ВАКАНЦИЯТА СИ
02-08-2023г.
0
Валерия Велева

Депутатите прекъсват ваканцията си. Спешно променят Наказателния кодекс след зверството с нарязаното 18-годишно момиче.
Омбудсманът Диана Ковачева предупреди, че има "бяло петно" в Наказателния кодекс, което се отнася до случаи на умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание. "Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство, са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК няма текст за инкриминиране на изтезания, жестоко, нечовешко, унизително отношение“, подчертава Ковачева.

Междувременно и министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че министерството ще инициира законодателна промяна - към Закона за защита от домашното насилие да се включи инкриминирането на проявено изтезание и жестокост по време на интимна връзка.
На последното си заседание в петък - 28 юли, депутатите обсъждаха над девет часа промени точно в Наказателния кодекс.

 Случаят от Стара Загора вече бе станал медийно известен, но тогава той не предизвика реакция под формата на законодателна промяна, а народните избраници бързаха да излязат в отпуска.

Сега, след надигналия се обществен гняв, чийто мащаб изненада всички, депутатите се спешиха и се връщат в понеделник в заседателната зала, за да приемат  необходимите законодателни текстове. Преди това - в четвъртък ще заседава Правната комисия.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.