Делян Пеевски: ДПС подкрепя в Конституцията да бъде вписано, че България е член на ЕС и НАТО

Делян Пеевски: ДПС подкрепя в Конституцията да бъде вписано, че България е член на ЕС и НАТО
12-09-2023г.
0
Лентата

ДПС подкрепя предложението в Конституцията да бъде записано, че България е член на ЕС и НАТО. Това заяви народният представител от Движението Делян Пеевски преди заседанието на Правната комисия в парламента днес.

Чухме за тези призиви, ние ще ги подкрепим. Ще разговаряме с колегите, мисля, че това е най-важното. Пътят на България е ясен - НАТО и Европейския съюз. За нас е възможно и правилно това да бъде записано в основния закон на страната, подчерта Пеевски.

Той обясни, че на първо четене проектът за промени в Конституцията ще бъде приет, така както е предложен в момента. Вписването на членството на България в ЕС и НАТО ще бъде направено между първо и второ четене.

Както "24 часа" вече писа членството на България в Европейския съюз и НАТО да бъде разписано в Конституцията е само част от предложенията за промени, които група общественици и организации с твърда прозападна и демократична ориентация са изпратили до лидерите на групи и шефове на комисии в 49-ото народно събрание.

Направиха го 39 дни след като “Продължаваме промяната” - “Демократична България”, ГЕРБ и ДПС внесоха своя общ проект за промени в основния закон.

ДПС подкрепя идеята главният прокурор да има само един 5-годишен мандат и ще внесе предложение за това, съобщи още Делян Пеевски.

Абсолютно сме против да има два мандата, каза депутатът.

Нека се приемат промените в Конституцията на първо четене, както са изготвени. След това ще разговаряме, ще чуем всички призиви от всички страни, ще разсъждаваме заедно с колегите, подчерта народният представител от ДПС.

Във връзка с изявленията на Атанас Атанасов, че управляващото мнозинство е готово да прави промени в службите и да създаде единна разузнавателна служба, Делян Пеевски коментира: "Да, провели сме предварителни разговори и принципно даваме подкрепа за обединение на службите. Нека да видим какво ще предложат колегите. След като се запознаем с детайлите, ще си кажем мнението. Но принципно сме за и ще подкрепим тези предложения.".

Ръководителите на службите за сигурност няма да се утвърждават с указ на президента. Предложението е да се избират от парламента, заяви Делян Пеевски. И каза, че това е в унисон с идеите за промени в конституцията.

Източник: "24 часа"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.