Цялата истерия около Христо Грозев само показва залеза на честна журналистиката

Цялата истерия около Христо Грозев само показва залеза на честна  журналистиката
04-01-2023г.
0
Дахер Ламот

Цялата истерия около Христо Грозев само показва залеза на безпристрастната, непредубедена, честна  журналистиката,  каквато много вероятно да не е съществувала никога. 
Никой не иска да чете или чуе две или повече гледни точки, всеки иска да прочете само страна А, с която се идентифицира, и да подкрепя егото, "правотата" и "превъзходство" си с писанията и едностранните доводи на откровени пропагандатори. 
Затова се появяват такива като Грозев. И неговите западни, руски, китайски и близкоизточни аналози. И щом почват да бъдат преследвани, то тогава това означава, че си вършат работата добре. Винаги съм бил против преследването на каквито и да е било журналисти, това означава само слабост. В случая с Грозев Русия се излагат като кифладжии, буквално.
Но нека напомня на хората и един от най-награждаваните журналисти - Клаас Релоциус. В рамките на 5 години той спечели 4 пъти престижната Deutscher Reporterpreis, спечели наградата на Европейската преса през 2017, бе обявен за журналист на годината от CNN през 2014. 
Клаас Релоциус стана известен с репортажите си от Сирия, включително и тази с децата и графитите в град Дараа. Години по-късно колеги на Релоциус се усъмняват за негови статии в Мексико, бива разкрит в изфабрикуване на фалшиви истории и всичко се срутва, като ефект на домино всичките му истории се оказват кьорфишек. Всичките му награди са отнети. Не само това, но и бива разкрит как е пренасочвал в неговата лична банкова сметка дарения за деца в Сирия. 
Но никой от съответните органи не се е запитал дори защо са заливали с награди Релоциус, без да провери нито един факт. Ясно е защо. Защото е писал удобните неща, за които е бил нает.
По ирония на съдбата Христо Грозев и платформата за която работи - Белингкат, също се появи и прочува по време на войната в Сирия. Предимно с пропаганди за Белите каски, химически атаки и атаки по Русия. Фалшивата им загриженост за сирийците си проличава сега, защото не са написали за потресаващата криза и гладуващите сирийци, чиито най-големи запаси на газ, жито и вода са окупирани от САЩ. 
Показвам ви един от туитове на Грозев, който цитира Тръмп, с което иска да го злепостави, но всъщност това е единственото вярно нещо писано от Грозев за Сирия.
И така ние на планетата награждаваме мазни послушници като Релоциус, а пък такива като Сноудън, Асандж или Даниъл Хейл ги прибират в затвора. Палестинската журналистка Ширин Абу Акле (впрочем християнка) бе безцеремонно и целенасочено убита, а никой дори не посмя да отправи критика. И това е в "Свободния свят" , който въобще май не се различава от останалия, освен по претенции. Същото се отнася и за Русия, Китай и въобще всички. Всички са лицемери.
Затова еволюцията на  журналистиката е доста тъжна. За да оцелееш, трябва да ти плаща някого. И да пишеш каквото трябва. 
А онези журналисти, които имат идеала за безпристрастие, за различни мнения, за относителност на истината- те няма как да оцелеят. Те се борят, но накрая се предават, претопяват се. 
Това търсим. Това получаваме.
Законите са такива. Преследванията и наказанията на каквито и да е журналисти са глупави и лицемерни. Такива се създават от страна А, същите реципрочни са страна Б.  Преследваниятя показват лицемерието, слабостта и безслието, страха. На всички.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.