Борел: Палестинците са жертви на "Хамас" и не може да носят отговорност за действията на тази организация

Борел: Палестинците са жертви на
18-10-2023г.
0
Лентата

"Хамас" проваля всеки опит за постигане на мир в Близкия изток, за ЕС това е терористична организация, която търси разрухата. Палестинците са жертви на "Хамас", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в изказване пред Европейския парламент. Палестинците не може да носят отговорност за действията на "Хамас", добави той.

Всички осъждаме ужасното нападение, което Израел понесе. Израел има право на самоотбрана, но сме единни във виждането, че това право има граници, определени от международното законодателство. За войните също има правила и спирането на водоснабдяването нарушава правилата, посочи той по повод действията на Израел в Газа.

Трябва да осъдим и допускането на цивилни жертви в Газа - вече около 3000, настоя Борел. Той отбеляза, че разгръщането на еврейски селища на Западния бряг на река Йордан не помага за постигането на мир.

Докато няма мир, не може да има войска, достатъчно силна, за да осигури мира в Израел. Трябва да признаем, че досега международната общност не направи достатъчно за постигане на мир на основата на две държави. Не можем да допуснем конфликт между християни и мюсюлмани, защото това се отразява на сигурността по нашите улици, обобщи Борел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че няма оправдание за нанасянето на удар по болница, където се лекуват цивилни. Трябва да удвоим усилията за защита на цивилните в тази война, призова тя. Трябва да подкрепим палестинците, в това няма противоречие със съпричастието към Израел, посочи Фон дер Лайен.

Тя призова хуманитарната помощ спешно да бъде допусната до палестинците. Диалогът на Израел със съседите трябва да продължи, необходима е неуморна дипломация, допълни председателят на ЕК.

Трябва да защитим живота на евреите в Европа, посочи Фон дер Лайен. Тя настоя Х ("Туитър") да води борба с разпространението на терористична пропаганда и реч на омразата.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.