Байдън започва кампанията за президент с дарения от $72 млн., Тръмп с $35 млн., Десантис с $20 млн.

Байдън започва кампанията за президент с дарения от $72 млн., Тръмп с $35 млн., Десантис с $20 млн.
16-07-2023г.
0
Лентата

Надпреварата кандидатите за президенти да привлекат дарители и да напълнят банковите си сметки е в пълна сила, докато кандидатите на републиканците се готвят за дълги, конкурентни първични избори, а президентът Джо Байдън – за да остане държавен глава, пише Bloomberg.

Оповестяванията за финансирането на кампаниите, които трябваше да бъдат подадени в събота пред Федералната избирателна комисия, обхващат вноските и разходите от април до края на юни – периода, в който много кандидати обявиха плановете си да се кандидатират за президент. Имената на дарителите са ключови и се следят отблизо.

Това е първото разкриване на дарителите, откакто всички основни кандидати обявиха, че ще се борят за президентския пост. Ето и представянето им:

Джо Байдън

Президентът Джо Байдън започва усилията си за преизбиране през 2024 г. с дарения за 72 млн. долара през второто тримесечие, се казва в изявление на кампанията му в петък.

След официалното стартиране на кандидатурата си на 25 април Байдън е привличал по над 1 млн. долара средно на ден – темп, надвишаващ този на бившия президент Барак Обама, който се справяше отлично в това отношение.

Biden Victory Fund, който набира пари за кампанията му, Националният комитет на Демократическата партия (DNC) и щатски партии са предоставили лъвския пай от средствата, около 40,8 млн. долара. Кампанията е събрала още 8,7 млн. долара. DNC и други два съвместни комитета за набиране на средства също събират пари.

Дарителите на Biden Victory Fund включват председателят на Choice Hotels International Стюарт Бейнъм и съпругата му актриса Сандра, като всеки от тях е дал максимума от 929 600 долара. Главният изпълнителен директор на производителя на ChatGPT OpenAI Сам Алтман, съоснователят на LinkedIn Рейд Хофман, актьорът и писател Сет Макфарлейн и модният дизайнер Майкъл Корс също са дарили средства.

Доналд Тръмп

Кампанията на бившия президент Доналд Тръмп заяви, че той е привлякъл повече от 35 млн. долара през второто тримесечие, събирайки армията си от дребни дарители, въпреки че правните му неволи нарастват.

Тръмп е получил по 3300 долара от собственика на казина Tilman Fertita Карла Сандс, която беше негов посланик в Дания и загуби на първичните избори в Сената на Републиканската партия в Пенсилвания, и Андрю Пъздър, бивш главен изпълнителен директор на CKE Restaurants, собственик на Hardees и Carl's Jr. Пъздър беше първият избор на Тръмп да ръководи Министерството на труда на САЩ, но оттегли номинацията си.

Луис Бремър, друг неуспешен служител от администрацията на Тръмп, който е работил за Cerberus Capital Management, Фил Ръфин, партньор на Тръмп в хотел в Лас Вегас, и Сол Фокс, основен донор на Републиканската партия, също са предостави средства.

Тръмп е фаворит за номинацията на Републиканската партия с 53% подкрепа средно в националните проучвания на RealClearPolitics.

Рон Десантис

Рон Десантис е събрал над 20 милиона долара през второто тримесечие, което го поставя на второ място в надпреварата по пари на Републиканската партия. Той остава на второ място след Тръмп в социологическите проучвания с подкрепа средно от 20,6%.

Сред дарителите на кампанията му са милиардерите Келси Уорън, председател на Energy Transfer, съоснователят на Home Depot Кенет Лангоун и Харлан Кроу, консервативният милиардер, който подари луксозни пътувания и частни сделки с недвижими имоти на съдията от Върховния съд Кларънс Томас и семейството му.

Мел Семблър, който беше заместник-председател на финансовата комисия на Тръмп, след като си осигури номинацията за Републиканската партия през 2016 г., и Харолд Хам от Continental Resources също са предоставили пари на кампанията му.

Ники Хейли

Републиканският кандидат за президент Ники Хейли е генерирала 26 млн. долара през второто тримесечие, включително 7,3 млн. долара директни дарения. Това показва подкрепа от страна на донорите въпреки постоянно ниските стойности на подкрепа за Хейли в проучванията, които се движат около 3%.

Хейли е получила подкрепа от някои богати донори на Републиканската партия, включително милиардерите Кенет Лангоун, Алис Уолтън и Кенет Фишър, които са дарили по 6600 долара.

Майк Пенс

Бившият вицепрезидент Майк Пенс е събрал малко по-малко от 1,2 млн. долара през първите 24 дни от кампанията си, слабо представяне в пренаселената надпревара за първичните избори в Републиканската партия.

Донорите на Пенс включват влиятелни имена с дълбоки джобове като Фишър, бившия председател на Републиканския национален комитет и добре известен вашингтонски лобист Хейли Барбър и главния изпълнителен директор на Alliance Resource Partners LP Джо Крафт.

Все пак набирането на средства може да бъде проблем за Пенс, който е бивш губернатор на Индиана, събрал общо 19,4 млн. долара за кампаниите си там. Той се нарежда на трето място в националните проучвания на RealClearPolitics с подкрепа от средно 6,3%, доста зад бившия си шеф Тръмп. В силно оспорваното състезание Пенс ще трябва да събере много повече, за да запази позицията си.

Източник: investor.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.