Андрей Райчев: Доган играе ролята на мълчаливото ченге. Не ми се вярва, че Пеевски сменя хора на своя глава

Андрей Райчев: Доган играе ролята на мълчаливото ченге. Не ми се вярва, че Пеевски сменя хора на своя глава
03-07-2024г.
0
Лентата

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес. Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им разрешим да се договорят, но на принципна основа". Райчев смята, че Бойко Борисов е предприел единственото логично действие. "На страната не ѝ трябват още едни избори, но на тези в парламента – съвсем не им трябват", добави той.

Андрей Райчев вижда надценяване на ролята на американското посолство в политическия живот на страната ни. Той обясни, че нещата не се случват по сценария "досега ние подкрепяхме, сега си викнете хората и им кажете да ни подкрепят".

ПП-ДБ нямат полезен ход, обясни той. "Христо Иванов беше много силна фигура. Неговото излизане личи с просто око. Те в момента се варят в собствен сос. Представях си, че Радан Кънев ще заеме неговите позиции, но той се оттегли. Имаме една партия, която ген. Атанасов ръководи пряко. ПП просто не знаят какво да правят. Тяхното чувство за уникалност – че са призвани да ръководят България, а не да участват в управлението,  е проблемът".

ГЕРБ – най-малко от всички, но също е болен от вътрешни недоволства, обясни социологът.

"Борисов прави най-силното възможно правителство. Пуснал е най-силните си играчи. Прави го не толкова като послание към България, колкото към своите". Райчев обясни, че за случващото се в ДПС  се изказват две хипотези: "Първо, че има война между Пеевски и Доган. Другата е, че Пеевски, заедно с Доган, прави реформа. Мисля, че е второто. Ахмед Доган играе ролята на мълчаливото ченге. Не ми се вярва, че Пеевски сменя хора на своя глава. Авторитетът на Доган е много по-голям в тази партия. Той е любов и уважение".

Българското политическо пространство в момента е осакатено, обясни Райчев и посочи, че причина за това е липсата на силна лява или лявоцентристка формация. "Президентът е единствената фигура, около която изглежда възможно да се построи такава формация. Докато това не стане, политическият ни живот ще бъде ненормален, защото имаме хиперразвит център и две много малки крила".

Социологът обаче не вярва "президентът да се обвърже със случайната динамика на тези избори". Не мисля, че третият мандат е абсолютно невъзможен, посочи още Райчев.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.