Краят на петродолара е краят на глобалното господство на Америка

Краят на петродолара е краят на глобалното господство на Америка
25-06-2024г.
0
Лентата

Всяка нация трябваше да конвертира своята валута в американски долари, което ги направи де факто глобална валута. Благодарение на Джо Байдън всичко това вече го няма

Споразумението за петродолара със Саудитска Арабия започна през 1974 г., две години след началото на първия мандат на Джо Байдън като щатски сенатор. То приключи тази седмица, половин век по-късно, по време на първия мандат на Байдън като американски президент.


Сред всички новини, които имат значение, много малко са по-важни от тази. Тя е по-голяма от присъдите на президента Тръмп и Хънтър Байдън, по-голяма от докладите за работните места и инфлацията, и дори по-голяма от кризата по южната граница. Краят на петродолара е краят на Съединените щати като единствената суперсила в света.


До миналата седмица петродоларът гарантираше господството на Америка в световната икономика. Той затвърди петролната индустрия като изцяло американска индустрия, в която другите нации просто взимаха участие. По начина, по който Хенри Форд не изобрети колата, а по-скоро изобрети автомобилната индустрия, която направи колите достъпни за масите, американски титани като Чарлз Прат, Хенри Флаглър и великият Джон Д. Рокфелер не са измислили добива на нефт. Те създадоха самата петролна индустрия, която даде нефтохимическите продукти на масите. Петролната индустрия е чисто американска, а съществуването й на други места като Венецуела и Близкия изток е възможно, защото американците са водещи в тази сфера.

Петролът като глобална стока е американски, даже изцяло американски, и като такъв се търгува в световен мащаб в щатски долари, както би трябвало да бъде. Досега.

Ето една аналогия, за да разберете валутата на петролните сделки: Вие сте на почивка в чужда страна и искате да купите нещо. Продавачът ви казва на английски, защото изглежда, че всички говорят английски, струва еди-колко си песо, евро, канадски долари и т.н. Но ако имате 20 долара в брой, вече имате сделка. Спестява ви таксата за обръщането на валутата. Дори е по-добра сделка. Излизате на печалба и вие, и продавачът. В известен смисъл това е „победа“ и за Америка, тъй като американският долар замества местната валута. В тази малка сделка за 20 долара, купувайки дрънкулка за майка си от уличен продавач, прави така, че Америка печели.

Това се случва всъщност с десетки милиарди долари при продажбата на петрол всеки ден.

Въпреки че броят им е намалял през последните 20 години, все още повече от половината страни по света са приели долара за своя резервна валута. Петродоларът беше стабилизираща валута, тъй като целият свят се нуждае от петрол. Всяка нация трябваше да конвертира своята валута в щатски долар, кправейки ги глобална валута.
Благодарение на Джо Байдън всичко това рухна.

Нашият национален дълг възлиза на 35 трилиона долара, 9 трилиона от които бяха добавени през последните три години. Инфлацията е кумулативно с 19 процента по-висока, отколкото когато Байдън встъпи в длъжност. Цялата администрация на Байдън превърна наказването на петролната индустрия в приоритет. Ако Америка, най-големият производител на петрол в света, активно се опитва да сложи край на петролната индустрия, тогава защо други нации производителки на петрол биха използвали нашите долари?

Логично е Саудитска Арабия, вторият по големина производител на петрол в света, да гледа на американския долар с нарастващо съмнение. Очевидно е, че Саудитска Арабия гледа на американския президент с нарастващо презрение. По време на предизборната си кампания през 2020 г. Байдън нарече саудитския престолонаследник Бин Салман „парий“ и поиска отговорност за смъртта на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г. Две години по-късно, когато цената на петрола стана 120 долара за барел, а инфлацията в САЩ гонеше 9 процента, Байдън припълзя на колене пред Саудитска Арабия, протягайки ръка за поздрав към намръщения Бин Салман, искайки от кралството да увеличи производството на петрол. Бин Салман отказа.

Саудитска Арабия има намерения да надмине Съединените щати на глобалния петролен пазар и притежава петролните резерви и вътрешната политика да го направи. Сега кралството ще търгува своя петрол в собствената си валута. Индия и Китай, два от най-големите вносители на петрол в света, ще конвертират националната си валута в саудитски риали, оставяйки Америка извън сделката.

Този провал е аналогичен на катастрофалното изтегляне на Байдън от Афганистан: десетилетия работа бяха захвърлени на вятъра за един кратък миг поради некомпетентност и чиста глупост, без нищо, което да оправдае хвърлените ресурси, инвестициите, работа и труд. Всичко това си отиде.

Инвеститорите на Уолстрийт имат акроним, с който описват растежа на фондовия пазар въпреки слабата икономика: TINA (бел ред. "There Is No Alternative") . Няма алтернатива. Инвеститорите трябва да вложат парите си някъде и са принудени да купуват акции и това действие засилва пазара. Същото може да се каже и за петродолара. Няма алтернатива. Ако искате петрол, а всички се нуждаят от петрол, вие купувате долара и това действие, дори да няма про-доларови намерения, всъщност засилва долара.

Петродоларът принуди страните да търгуват с Америка и по този начин да възприемат американските ценности като свободния пазар и върховенството на закона. Петродоларът елиминира откровените подкупи и кражби в международен мащаб, нещо, което се случва често с други стоки. Търговците на дребно наричат кафето си като „честна сделка“, а диамантите „етични“, за да покажат, че производството им не нарушава човешките права. Никой никога не е слагал етикет на петрола като такъв, защото петролът се търгуваше в щатски долари.

Петрол за 80 долара не е същото като петрол от 540 китайски юана или петрол от 7217 руски рубли, или петрол за 300 саудитски риала. Нито пък ситуацията е същата, както когато доларът е реална стока.

Какво ще замени петродолара като глобална, базирана на стоки валута? Вероятно китайският юан. Радикалният натиск на администрацията на Байдън "да станем зелени“ само укрепи Китай, както организацията, която представлявам, "Power The Future" документира в доклад за Конгреса. Свидетелствах пред Комисия в Конгреса по абсолютно същата тема, но вместо да го обсъдим, демократите в Камарата на представителите избраха да ме обиждат. Мога да ви гарантирам, че конгресменът Бил Паскрел, демократ от Ню Джърси, 87-годишен кисел партократ, който размаха пръст срещу мен заради „злобни туитове“, вместо да обсъжда трилионите, дадени на Китай за закупуване на вятърни и слънчеви източници, няма представа, че петродоларът приключи. Мога да ви гарантирам, че безполезните служители в кабинета му нямат коментар по въпроса.

Байдън иска да се откаже от петролната промишленост и да я замени с китайската зелена промишленост заради екзистенциалната криза с промяната на климата... или както самият той би се изразил: „нали знаете, онова нещо“. Само въпрос на време е Америка да се пристрасти към китайската зелена индустрия по начина, по който американците са отровени от китайския фентанил, а въпрос на време е и Китай да поиска от нас да конвертираме нашата валута в юани за текущи покупки. Както Америка изгради саудитската и руската петролна индустрия, сега ние изграждаме китайската зелена индустрия.

Това произлиза от същите хора, които ще ни кажат, че „Америка на първо място“ е език на омразата.

Сривът на петродолара не би трябвало да е изненада за всеки, който е наблюдавал последните три и повече години управление на Джо Байдън. Суверенитетът на Америка е компрометиран на южната граница. Американските ценности са замърсени с яростен антисемитизъм в колежите и по нашите улици. Американското върховенство на закона е напълно сринато от политизираното Министерство на правосъдието и ФБР. Американският долар се клати. Краят на петродолара е още едно парче от доминото, което ще падне.

Някои неща са обратими. Победата на Тръмп през ноември може да преобърне много неща, ако не и всички, най-вече катастрофалните политики на Джо Байдън по отношение на изкопаемите горива. Конгрес, доминиран от Републиканската партия, може да спре прехвърлянето на трилиони към комунистически Китай за скъпи и неефективни вятърни и слънчеви източници. Но петродоларът си отиде завинаги, а с него и ролята на Америка в света намалява. Саудитското господство със саудитските ценности ще започне да нараства, правейки света малко по-лош.

Източник: thefederalist.com

Превод за “Гласове”: Юлия Семир Ал-Хаким

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.