Бавната смърт на електроенергетиката ни

Бавната смърт на електроенергетиката ни
28-04-2024г.
0
Боян Рашев

Графиката на изменение на цените на пазара "Ден напред" на Българската електроенергийна борса за днес дава отлична представа за бавната смърт на електроенергетиката ни. 
В продължение на 10 часа - от 8 до 18 часа - цените са нулеви или даже отрицателни. Ясно е, че слънчевите централи няма да получат нито стотинка за целодневната си работа, тоест самоизяждат се. Доколкото това са частни проекти, които така или иначе нямат значение за функционирането на електроенергийната система, да му мислят инвеститорите и банките...
По-лошото обаче е, че АЕЦ и ТЕЦ също няма да получат нищо за работата си. А те не могат да спрат. Първо защото технологично не могат. Второ защото без тях системата нито може да работи, нито ще има достатъчно ток в останалата част от денонощието, когато слънцето спи. Огромните загуби, които те трупат в такива дни, ще ги фалират - ТЕЦ вече са там, АЕЦ ще издържи малко по-дълго. 
Само големите ВЕЦ и газовите ТЕЦ могат да оцелеят на такъв пазар, защото имат технологичната възможност изключително бързо да увеличават и намаляват мощността. ВЕЦ обаче работят силно ограничено - зависят от наличието на воден ресурс, който трябва да пазят за пикови моменти на потребление. Чуждите газови ТЕЦ на съседни държави унищожават нашите ТЕЦ на въглища (вкл. заради цените на въглеродните квоти), защото поемат щафетата вечер без да трупат твърде големи загуби денем. 
Тази графика на цените ще се случва все по-често с наближаването на лятото. А нашите политици пляскат доволно с ръчички...
Ако дотук не ви е станало ясно как глупаво се самоубиваме, ще дам по-прост пример:
Попитайте сладоледаджията колко време ще издържи, ако ви продава сладоледа си за нула лева и от време на време даже ви плаща, за да му го изядете.
Помислете какво ще бъде качеството на сладоледа след седмица и ще има ли кой да ви продава сладолед след месец и ще разберете защо нулевите цени на тока НЕ са добра новина за никого.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.