Ами тази страна просто трябва да се закрие по естетически причини

Ами тази страна просто трябва да се закрие по естетически причини
15-06-2023г.
0
Явор Дачков

Няколко думи за Гешев от изненадващ ъгъл.

Първият ми сблъсък с българската социална среда беше в съзнателна възраст. 

В началното, а после и в средното училище разбрах, че всичко, което се говори и прави, няма нищо общо с действителността. Социализмът ни научи да лъжем, защото сме лъгани. 

Това няма да се хареса на много хора, но е факт. Социализмът възпита хората, които се превърнаха в мотори на прехода - от политици до бизнесмени и обикновени мутри, българският феномен на българската предприемчивост. 

Мутрите са единственият валиден модус вивенди тук, защото въздават справедливост веднага и създават ред. Друг е въпросът що за справедливост е това, но определено има ред. 
Мутрата е родена от тоталната изрязаност на българите от емпатия и чувство за другия. 
Мутрата е органична мобилизация за някаква организация в това аморфно блато, което можеше да изкара още 500 години под чужда власт. 
Мутрата е естественият български (гламав, разбира се) повик за ред и справедливост - недодялан, но все пак повик. Ценко Чоков, Галеви и прочие са идеалът за българска организация след соца, който (да не забравяме това) се дирижираше от един наистина много прост селянин като Тодор Живков. Завършен примат, но хитър и автентичен като материала в тази обрулена откъм изтънченост и вкус страна. 

Примитивизмът винаги е бил водещ в общите ни усилия. Стамболов, който е идеал за независимост, е бил краен примитив, да не започваме подред, че ще ни обявят за родоотстъпници. Не е целта да се дразним, а да се разберем. 

България няма славна история, че да очаква нещо кой знае какво от настоящето. 
В последните 150 години след Освобождението тя е управлявана от вносни и местни политици, които все я докарват до национална катастрофа. Три за такъв период са твърде много. 
Искам да кажа, че целият гламав спектакъл на Иван Гешев и жалкарите от ВСС, които първо го избраха, а след като Пеевски им натисна ентер го уволниха, е тъжна диагноза за всички нас. 
Един юноша (Пеевски започна от лидер на младежкото НДСВ под крилото на Илия Павлов), незнайно защо сдобил се с огромна власт, включва и изключва съдиите на България, а се кани да пише и конституция. 
Ами тази страна просто трябва да се закрие по естетически причини, освен всички останали доводи. 
Ние просто не ставаме и трябва или да променим това или въобще да не се бяхме дърпали толкова от Османското владичество (каквито сериозни исторически и политически доводи има в академичните среди). 

Потрес е тази цялата история. Пълен потрес.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.