Акад. Дмитрий Лихачов за ителигентността

Акад. Дмитрий Лихачов за ителигентността
28-04-2023г.
0
Гост-автор

"Лишете интелигентния човек изцяло от паметта му. Нека той забрави всичко, нека не знае нищо за класиците в литературата, да не помни най-великите произведения на изкуството, да е забравил най-важните исторически събития…

Ако обаче е съхранил възприемчивостта си към културните ценности, естетическия си усет, различава истинското произведение на изкуството от грубата „подправка”, с която искат да ни учудят, ако умее да се възхити на красотата в природата, да разбере характера и неповторимото у човека до себе си, да влезе в неговото положение и да му помогне, ако той не проявява равнодушие, грубост, завист, а умее реално да оценява другите – този човек е интелигентен.

Интелигентността не означава само знания, но и способност да разбираш другите.

Тя се проявява в хиляди дребни неща – в коректното водене на спор, в скромното поведение, в умението незабелязано (именно незабелязано) да се помага на другите, да се опазва природата, да не се замърсява околната среда – да не се замърсява нито с отпадъци, нито с ругатни, нито с вредни идеи (това е също смет, и то каква!).

Интелигентността е способност да разбираш, да възприемаш, да проявяваш търпимост към хората и света.

Човек трябва да развива у себе си интелигентността, да тренира – да тренира душевните си сили подобно на физическите. Това е възможно и необходимо при всякакви условия."

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.