Как намираме партньор в живота - обяснението на доктора

Как намираме партньор в живота - обяснението на доктора
21-03-2023г.
0
Гост-автор

Нерядко намираме партньор в живота на принципа, че противоположностите се привличат, но с десетилетията съвместен живот си заприличваме един на друг!
За това има много и разнообразни причини, но ето само две от тях:

Първото животинско сетиво е обонянието и то подсъзнателно ни влияе на избора на сексуален партньор. Животните, включително и хората излъчваме в потта си антигените на HLA системата. 

Максимално сексуално привличане е когато животното надушва партньор, който има комбинация от   антигени като своите плюс различни. Ако надушва само свои антигени (например брат, сестра) или само чужди (например друг биологичен вид), сексуалното привличане е слабо.

Хората сме метаорганизми съставени от нашите собствени човешки клетки плюс милиарди микрорганизми по кожата ни, в горните дихателни пътища, по външните ни полови органи и най-вече в червата ни. Техните метаболити повлияват нашата психика, тегло, имунитет и т.н.
С десетилетията съвместен живот с нашите партньори ние се заразяваме с микрорганизмите на другия, уеднаквяваме микробиомите си и си заприличваме!

проф. Сотир Марчев, дмн
P.S. Честита първа пролет! Здраве и късмет!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.