Зоран Заев: Скоро България няма да бъде пречка за Северна Македония

Зоран Заев: Скоро България няма да бъде пречка за Северна Македония
02-08-2021г.
22
Гост-автор
„Уверен съм, че България е приятел и много е близо денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония“, заяви премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев в своето слово по случай националния празник на страната - Илинден.
Зоран Заев: Скоро България няма да бъде пречка за Северна Македония (видео)

„Заедно ще гарантираме, че и от двете страни има умни и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се разберат взаимно в интерес на своите народи“, каза Заев.

В своята реч, произнесена на Мемориалния комплекс на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония в Пелинце, премиерът подчерта, че събитията, белязали този ден, са един непрекъснат процес и всяко поколение има „своя Илинден“.

Заев говори за приемственост между въстанието, избухнало на тази дата през 1903 г. и АСНОМ, проведено отново на този ден, но през 1944 г.

 

„Третият Илинден е безкрайността на стремежа ни към бъдещето ни. Ето защо нашият Илинден не е свършил и няма да свърши. Живеем нашия Илинден. От нас и от бъдещите поколения зависи да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, разпален от множество македонски просветители, учени, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и видни личности и хора на други нации у нас“, каза Заев.

Илинден не е обвързан с никаква идеология. Превишава границите на всеки период от време. Илинден е постоянен процес, кодиран в духа на македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи, бошняци и всички народи, които живеят, създават и се борят за по-добро бъдеще в нашата родина, в нашия дом“, каза премиерът, но при изброяването етносите с принос за Илинден и Северна Македония, българите не бяха споменати.

Подчертавайки, че всяко поколение има свой собствен Илинден, той подчерта, че съвременното поколение е включило в своя Илинден единствения правилен избор на 8 септември 1991 г., когато волята на народа, изразена на референдума, обявява държавната независимост и започва международно признаване и приемане на тогавашната Република Македония като член на международната общност и нейните организации.

„Продължаването в реализирането на нашите стратегически интереси като трети наш Илинден е членството ни в НАТО“, каза Заев.

Той призова за продължаване към осъществяване на втората стратегическа цел на Северна Македония - членството в ЕС.

 

 

„Към сигурността на нашия дом - родината ни Северна Македония, добавихме и приятелско обкръжение от съседи. Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи в историята, нито възнамерява да го прави в бъдеще. Винаги сме били и оставаме на слънчевата страна на мирното разрешаване на всички недоразумения и конфликти. Вместо източник на проблеми, ние се превърнахме в източник на идеи и инициативи за решения, които водят региона напред“, каза Заев.

„Ние в момента градим „Отворен Балкан“, (…) европейски Балкан“, заяви Заев, визирайки инициативата за „мини Шенген“ на Западните Балкани. По думите му също така всички проблеми между страната му и Гърция са били решение с подписването на Преспанския договор.

   Източник: БТВ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.