Зеленски призна, че не иска конфликтът да се протака: Нямаме много време, имаме много ранени и убити

Зеленски призна, че не иска конфликтът да се протака: Нямаме много време, имаме много ранени и убити
27-06-2024г.
0
Лентата

Украйна не иска конфликтът да се протака, защото има много ранени и убити на бойното поле. Това заяви президентът на страната Владимир Зеленски при пристигането си на срещата на върха на Европейския съюз, съобщава ТАСС.

„Трябва да поставим този план (за уреждане) на масата в рамките на няколко месеца. Нямаме много време, защото имаме много ранени и убити на бойното поле (...). Затова не искаме тази война да продължава с години. Затова искаме да подготвим този мирен план за втората среща на върха“, каза Зеленски.

По-рано в Украйна съобщиха, че след първата конференция в Швейцария ще бъде изготвен план за уреждане на конфликта, който след това се планира да бъде представен на Русия на втората такава среща.

Зеленски добави, че Украйна не е имала никакви контакти с Руската федерация след конференцията в Швейцария, където няколко страни обявиха необходимостта от обсъждане на споразумение с Москва. „Не съм водил диалог с тях през това време. (...) Ако това се случва в сянка, тайно, значи не искаме да го правим открито".

На 14 юни руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на Министерството на външните работи посочи условията за разрешаване на ситуацията в Украйна. Сред тях са изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новорусия, отказ на Киев да се присъедини към НАТО. Освен това Русия смята за необходимо да бъдат отменени всички западни санкции срещу нея и да установи извъноблоков и безядрен статут на Украйна. Путин посочи, че ако Украйна и Западът откажат тези условия, те могат да се променят в бъдеще. Киев отхвърли руския мирен план, припомня ТАСС.

Източник: "Гласове" 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.