Китайци създадоха първата в света болница с рободоктори, ще лекуват с изкуствен интелект

Китайци създадоха първата в света болница с рободоктори, ще лекуват с изкуствен интелект
27-06-2024г.
0
Лентата

Китайски учени създадоха първата в света болница, управлявана от изкуствен интелект, която според тях ще е от огромна полза както за професионалните медицински среди, така и за широката публика. Пред в. “Глобал таймс” изследователите от университета “Цинхуа” в Пекин обясняват в какво се състои тяхната революционна концепция. Те обещават също болницата да заработи през втората половина на годината и радикално да промени начина, по който лекарите диагностицират и лекуват пациентите.

Благодарение на симулираната среда и способността да се развиват автономно лекарите с изкуствен интелект ще могат да лекуват до 10 000 пациенти в рамките на няколко дни уверява Лю Ян - шеф на екипа, създал виртуалната болница и изпълнителен директор на Института за изследвания в AI индустрията. За хората лекари постигането на подобен резултат би отнел около 2 години, твърдят авторите на проекта. По време на тестове докторите роботи постигнали впечатляващите 93,06% точност при отговорите на въпросите от изпита за медицинско лицензиране в САЩ. По отношение на основните респираторни заболявания виртуалните медицински специалисти успели да симулират целия процес на диагностициране и лечение на пациенти. Това включва консултация, преглед, диагностика, лечение и последваща рехабилитация. Информацията, поднасяна на роболекарите, може да бъде разширена безкрайно, казват още китайските специалисти.

За момента на разположение на пациентите са 14 виртуални лекари и четири медицински сестри, продължава разказът на “Глобал таймс”. Задачата на 14-те лекари е да диагностицират заболявания и да формулират подробни планове за лечение, докато четирите медицински сестри се фокусират върху всекидневните грижи.

Пренасянето на AI болницата в реалния свят означава, че реалните студенти по медицина могат да получат подобрени възможности за обучение. Предлагането на планове за лечение без страх от причиняване на вреда на реални пациенти ще им позволи да практикуват в среда без риск, че могат да допуснат грешка. Това в крайна сметка ще доведе до отглеждането на “висококвалифицирани лекари” според Лю.

Когато ролите бъдат разменени, при което лекарите са виртуални, а пациентите реални, може да се предоставят онлайн телемедицински услуги. Според доклада на учените това ще позволи на рободокторите да се справят с хиляди или дори милиони случаи. Лю добавя, че болницата с изкуствен интелект може дори да предвиди различни медицински сценарии като разпространението, развитието и контрола на инфекциозни заболявания в даден регион. Според него с всеки изминал месец диагностичните способности на лекарите компютри еволюират от виртуалния към реалния свят.

Друга мотивация зад иновативния тип болница е създаването на достъпни грижи за обществото. Тъй като диагностичните възможности на лекарите с изкуствен интелект се пренасят в реалния свят, това води до висококачествени, достъпни и удобни здравни услуги. Както всяка нова идея обаче тя носи със себе си и редица предизвикателства.

За да се гарантира, че AI технологията не представлява риск за общественото здраве, е необходимо стриктно спазване на националните медицински разпоредби. В добавка задълбоченото валидиране на технологичната зрялост и изследването на механизмите за сътрудничество между изкуствения интелект и човека също са от съществено значение.

Бъдещето на изкуствения интелект в областта на медицината изглежда светло с бързия напредък на технологиите. Китайските специалисти са на мнение, че AI здравеопазването може да надхвърли човешките физиологични и интелектуални ограничения в определени аспекти, повишавайки прецизността и ефективността на здравните услуги. Едно обаче е сигурно –умните машини никога не могат да заменят хората.

В медицинската практика несигурността е норма, като всеки здрав индивид и пациент са уникални. Дори и да имат едно и също заболяване, ходът на заболяването, както и психологическите и социологическите характеристики на пациента варират значително. Тези несигурни събития в крайна сметка трябва да бъдат управлявани от хора, а не от машини.

Д-р Дон Джахон от Китайската академия по инженерство и декан на Факултета по клинична медицина в университета “Цинхуа” казва, че медицината е наука за любов и изкуство на топлината, докато AI здравеопазването остава “студено”. То не може да осигури персонализирана грижа и състрадание. Освен това всички правни отговорности, които могат да възникнат по време на процеса на лечение, трябва да се носят от истински човешки лекари.

Източник: “Гласове”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.