Здравното министерство, БЛС и НЗОК: Никакво разхлабване на мерките!

Здравното министерство, БЛС и НЗОК: Никакво разхлабване на мерките!
15-12-2020г.
8
Гост-автор

"Ние сме категорично против разхлабването на мерките в страната от 21 декември. Заболелите все още са много и пациентите в интензивни отделения също не намаляват". Това заяви на брифинг председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров. "Не като управител на Касата, а като професор по „Медицина“, подкрепям това, което министърът каза - удължаване на мерките с минимум една седмица след новогодишните празници", допълни управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, съобщава Нова телевизия.

Правителството ще работи активно с Лекарския съюз, за да може информацията за ваксините да достигне максимално бързо до пациентите и да бъдат убедени възможно най-голям брой хора да се ваксинират. За по-добра координация представител на БЛС ще се включи в работата на Националния оперативен щаб.

"Продължаваме да работим заедно с НЗОК и МЗ. До края на годината ще продължим разговорите и ще подпишем анекса. Взе се решение от 1 ноември (със задна дата) професионалистите по здравни грижи, които са в трудови отношения с личните лекари, да получат по 360 лв. Другите медицински работници също ще получават своите надбавки и през следващата година", заяви д-р Маджаров.

Обсъждано е също приравняването на антигенните с PCR тестовете, като БЛС подкрепя идеята. След приравняването на тестовете и антигенните ще са безплатни, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Всички прогнози са невалидни. Това вече се доказа от пандемията и на всички ни стана ясно, че имаме необходимост да задържим темповете. Ако не бяхме задържали този темп, който набюдаваме сега, качеството на здравеопазването неминуемо щеше да падне още повече. Страдаме от това, че практически не можем да приемаме повече хора в болниците. Ако продължим така, ще стигнем до онези случки, за които се говореше преди. Нека стиснем малко зъби и да изкараме празниците в тесен семеен кръг“, призова още д-р Маджаров.

Източник:glasove.com

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.