ЗАВРЪЩАНЕТО НА СТАРИТЕ ДЕМОНИ

ЗАВРЪЩАНЕТО НА СТАРИТЕ ДЕМОНИ
12-04-2022г.
71
Гост-автор
Войната в Украйна навлезе в най-гадната си фаза - избиване на цивилни с пропагандна цел. Онзиден ракета с касетъчни бомби избухна на препълнения гаров площад в украинския град Краматорск. 40 убити, между тях много жени и деца. Преди това се появиха кадри, заснети след изтеглянето на руските войски от украинския град Буча. 30-ина разхвърляни човешки трупа по улиците. Киев убеждава, че руснаците са ги избили ? Москва твърди противното. Зеленски показа пълни трупни чували на отишлата в Киев фон дер Лайен. Тя изглеждаше пред припадък. Мисля, че и взеха страха.
Пуснаха версията за руските зверства и медиите я подеха в речитатив. Ужасно, непростимо, варварско….. Да, така е, виждат се трупове на избити цивилни. Ако руснаци са ги убили, срам и позор за тях. Гневът, възмущението ще са основателни. Но ако украинци са ги застреляли, защото са ги заподозряли в колаборационизъм или пък да натопят руснаците и да им припишат убийството ? Киев твърди, че ракетата Точка У в Краматорск е руска. Така е, уточнява Москва, тя е съветска, но е снета от въоръжение от руската армия, а се ползва от украинската. Руснаците засекли, че била изстреляна от контролираната от украинските сили територия. Киев мълчи. Приятелите на Украйна застъпват тезата : руснаците са убийците, защото те са лошите... Желязна логика, която може да крие удобна манипулация. Не е Гарабед, а е Киркор, не е кола, а е мотор, и не си е купил, а го е блъснал….
Историята в Буча е мътна, но има други, които са ясни. Картините, които следват, не са за деца и хора чувствителни. Не гледайте следващите кадри, ако сте в тези категории. Снимано е хладнокръвно убийство на руски военнопленници. Захвърлени с вързани отзад ръце на асфалта, смята се, че са им прерязали гърлата, щом има толкова кръв, един е полужив, забелязват, че още мърда и го доубиват с три куршума. Убийците са разпознати, единият е грузинец, близък до Саакашвили, другите са местни главорези.
Кадрите от Краматорск и Буча показват, че дивашките страсти съвсем не са угаснали в цивилизована Европа. Доказателство са нацистките зверства, кланетата в Югославия, ужасите от войната в Украйна, които кой знае още колко ще продължат и може да обхванат нови територии. La Belle Époque, сладкото безгрижие от края на 19 и началото на 20 век, умря с Първата световна война. Мирното съвместно съществуване и разведряването от края на 20 и началото на 21 век умряха с войната в Украйна.
Вече сме свидетели на все по-ожесточаващо се противопоставяне между Русия, от една страна и САЩ и ЕС, от друга. Наблюдаваме непрестанна вербална ескалация и размяна на остри, все по-болезнени удари. За Вашингтон тази война е по-важна от виетнамската. За Москва тя е въпрос на живот и смърт. Никой не знае къде е границата преди използването на ядрено оръжие, но както виждаме, и двете страни бързат да я достигнат. Китай стои уж настрана, но видимо е с Русия. Към тях клонят Индия, Пакистан, арабския свят, може би Африка. Съвместното съществуване не може да се премахне, защото няма къде другаде да ходим, но то надали ще е мирно. В най-добрия случай ще е напрегнато, остро и враждебно.
Предпоставките за това милитаризиране на действителността идват като следствие на войната в Украйна. След всичко, което се случи, тя надали ще оцелее като единна държава в познатите граници. Крим вече е руски, вероятно и Донбас ще стане. Нищо чудно тогава Варшава да предяви претенции към Западна Украйна и католическите райони. Така Полша може да върне териториите, които Съветския съюз завзе след Втората световна война, а Варшава бе компенсирана с части от Източна Германия - Вроцлав, бивш Бреслау и Гданск, бивш Данциг. Тогава и Германия може да поиска упоменатите земи. Почне ли Берлин да търси реванш, ще се повдигне въпроса за Судетските области в Чехия. Нищо чудно Будапеща да поиска да покровителства унгарското малцинство в Украйна. Чу се за гласове в Румъния, които искали ревизия на Крайовската спогодба. Опита ли се пък някой да пипне Калининград, бивш Кьонигсберг, руски анклав между Полша и Литва, Русия ще изригне. По скоро оръжията и. Явно старите европейски демони са се били спотаили и сега един по един изскачат на светло.
Франция, стресната от възможното възраждане на германския реваншизъм, побърза да охлади полските апетити, които могат да го възбудят. Макрон хвърли на премиера Мазовецки болезненото обвинение, че бил антисемит, т.е. припомни му, че поляците са избили повече полски евреи от германците. Ако Полша не разбере намека и не се укроти, обвинението в антисемитизъм сигурно ще има развитие.
И всичко това е на две крачки от нас. Тук не говорим за буреносните облаци, които надвисват между САЩ и Китай заради Тайван. Светът навлиза в нова фаза на междудържавни и международни отношения. Байдън и Путин говорят ясно за това. Ще има резки движения, неочаквани ходове и значими рокади на световната шахматна дъска. Може играта да свърши реми, а може някои да приключат с мат. Бъдещето е трудно предсказуемо. Затова е жизнено важно в тези времена да имаме правителство, което да сплоти народа пред опасностите, които се задават. То трябва да спечели доверието ни, да може да пази страната, да лавира, да балансира, да търси съюзници и да не превръща приятелите ни във врагове. И тук пак пример ни е Турция. Как тя хем продава на Украйна оръжия и дронове, хем се води приятелска на Русия държава, с всички огромни ползи от това, а ние, които не сме продали един патрон на Киев, сме неприятелска и търпим само загуби и несгоди ? Въпрос на държавническа мъдрост и дипломация или на липсата на такива.
Така че продължим ли да се делим на русофили и укрофили, както през последните седмици, или на каквито и да е, продължим ли да бъдем управлявани дилетантски и на парче, има опасност да паднем сред първите жертви на новия световен ред. Има опасност България да загуби мястото си в политическата карта на света. Ако не разберем и не пресечем това, значи не заслужаваме прекрасната си страна.
( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 11.04.2022 г. по Евроком )
Цялото предаване може да видите ТУК:
 
   Автор: Васил Василев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.