"Завесата падна"

13-09-2021г.
82
Гост-автор
Книгите на Калин Тодоров, син на бившия министър-председател Станко Тодоров, в Библиотеката на 4i4o Ru: този човек има дар слово и знае много неща от първа ръка.
А и има дарбата да вниква в основата на събитията. Ето цитат от последната му книга "Завесата падна" (поразяващ право в целта):
*
…Има обаче нещо по-важно. И то е в сферата на морала, който в България хич не е на мода. Неудържимият възход на Бойко Борисов олицетворява колективната вина на нацията, която никой не иска да поеме. Десетилетието на царуването му беше възможно единствено благодарение на съучастието или поне на мълчаливото съгласие на милиони хора. Борисов е проява на масовото ни малодушие, на сеирджийството, келепирджийството и глупостта. Без никой да ни го налага насила отгоре, българските граждани си го избирахме отново и отново. Веднъж той управлява в съюз с „градската десница“, после с националистите, а през цялото време го подкрепяше ДПС. Благославяше го църквата, която той развращаваше с народната пара, подпираше го футболът, който той джиросваша на един или друг задължен олигарх, окуражаваше го Европейската народна партия (прави го и досега), защото той слушаше и не създаваше проблеми като унгарци или поляци. Подигравахме му се с байганювските простотии, сигурни бяхме, че заделя по някой и друг милион за „черни дни“, но гласувахме и пак гласувахме за него. Защо търпяхме толкова години този зъл, алчен, слабо образован, зле възпитан, лишен от всякакви морални скрупули човек? Да съдим него – това означава да съдим и себе си. Затова управлението на ГЕРБ ще си остане национална травма, която ще лекуваме много дълго време. То не само ни спря по пътя към бъдещето, то ни върна години назад, унищожи вярата в ценностите на свободата, честността и правото. Създаде отровен инкубатор на мошеници, кариеристи и насилници, които откраднаха милионите, изкарани с пот на челото от честните хора – които, макари и да се скъсваха от работа, често биваха изхвърляни и от бизнеса, и от живота.
Централният въпрос сега е: знаем ли как да живеем по друг начин, или ще ни е по-лесно да продължим с познатите модели, просто с различни покровители?
  
    Aвтор: Русин Русинов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.