Защото Исус ще стане отново невидим

Защото Исус ще стане отново невидим
16-02-2022г.
47
Гост-автор

Автор: Огнян Исаев, Фейсбук

Исус Христов живее в дом без ток с още осем братчета и сестричета. Разбира се, всички с изненада сега разбират за бедността, в която живее той със семейството си. То такива деца в България по принцип няма, нали?! Нито пък семейства.


Вчера е имал рожден ден и са му купили първата торта в живота му – чух това и ми застана буца в гърлото. На себе си ли трябва да благодари, че е намерил портмонето и го е върнал или на студентите, които са му я купили?

Най-вероятно е благодарен на тях, че го „видяха“ и „разбраха“ за рождения му ден. Но ще се намери ли някой да благодари и на майка му, която един строител на огради беше определил с инстинкт на улично животно, а Исус – играещ с прасета. Да ѝ признае, че тя също е възпитала и е способна да отгледа отговорен и съвестен гражданин на България, въпреки недоимъка и ниския ѝ социален статус? Има ли такива смелчаци?

Полицаите го видели, че е без обувки и му купили един чифт. Интересно, защо точно вчера са го „видели“? Сякаш това дете не минава всеки де пред тях и институцията им? Да направим и ние добро, а?

„Исус е изключително добро и умно дете, много е обичан и уважаван от съучениците си. Гордеем се, че е наш ученик“, каза директорът на училището, където той е в 7 клас.

Защо обаче Исус не говори добре български и как е стигнал до 7 клас - е въпрос, който може да се класира за 100 хил. лв в „Стани богат“. То пък при тях е нормално да не могат да говорят български и в 12 клас. Така си затварят очите професионалистите пред субсидията за всеки ученик, който „толкова си може“.

Както си затварят очите и пред много други нарушения на граждански и човешки права на ромите, щото „то е традиция – да са бедни, мизерници, женещи се рано“, нали?! Ох, какво да ги прави човек – а държавата, хептен не знае!?

Много хубаво, че в обикновените хора се отключила емпатията. Но някак си е странно да се отключи емпатия и у институциите?! Не е ли отговорност на държавата да подкрепя всяко дете в нужда? Да подава ръка на всяка майка и всяко семейство?

Защо изобщо стана новина, че Исус е върнал портмонето? Е, как защо, биха казали много хора. Щото обикновено неговите хора не връщат нищо. Да, така мисли почти цяла България и журналистите не са изключение. И това разбират много хора под позитивен репортаж за ромите – „И ромите правят добро, дори и рядко. И ромите учат, дори и рядко. И ромите са хора, дори и рядко“.

Исус ще бъде видим още няколко дни и след това отново ще стане прозрачен – за хората, институциите и държавата. Ще потъне в забвение. Ще стане поредно ромско дете, което ще бъде третирано като заплаха за националната сигурност на България. Да, не се шегувам – отворете поредната стратегия за интеграция на ромите и ще видите.

Не му купувайте торта и обувки на Исус. Държавата да застане до всички Исусовци, за да могат те сами да се справят, а не да са благодарни на временни подаяния, с които им се отнема достойнството. А човек без достойнство е нищо.

П.П. Още някой няма ли да се сети да се облажи публично от тази история?! Има ли доброволци?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.