Защо в Африка жертвите на Ковид-19 са толкова малко?

Защо в Африка жертвите на Ковид-19 са толкова малко?
25-11-2021г.
64
Гост-автор

Много по-малко нови заразявания с Ковид-19 в момента се регистрират в Африка в сравнение с Европа. Но опасността е все така надвиснала над континента, понеже изцяло ваксинирани са едва 7 процента от 1,3-милиардното население.

Много от случаите изобщо не са регистрирани

Ако се вярва на статистиката, тенденцията в Африка сочи, че разпространението на пандемията е доста по-слабо. Според Службата срещу епидемиите на Африканския съюз до момента са регистрирани 8,5 милиона заболели, от които 220 000 са починали.

Скритите случаи обаче навярно са много. "Предполагаме, че на континента са регистрирани по-малко от 15% от случаите на заразяване с Ковид", казва за ДВ Щефан Ексо-Крайшер, директор на хуманитарната организация ONE. Според него в Африка има седем пъти повече заразени от това, което сочи статистиката.

"Ковид-19 си отиде. Кога за последен път сте чули някой да е умрял от Ковид?", казва пред германския вестник "Ди Велт" Ниаша Ндоу от Зимбабве, който обяснява, че още носи маска в джоба си само за да не го глобят. В страната вече отдавна са разрешени концертите, големите политически митинги и частните партита с участие на повече хора.

Световната здравна организация (СЗО) също констатира, че от юли насам броят на новите зарази в Африка спада. Независимо от съмненията в статистическите данни, идващи от някои африкански държави, очевидно беше предотвратено най-лошото, от което мнозина се опасяваха: неконтролирано разпространение на пандемията с милиони жертви. За това щастливо развитие на нещата учените все още не могат да дадат еднозначно обяснение.

Средната възраст на населението и животът навън вероятно са сред водещите фактори

"Има нещо загадъчно", казва Вафаа Ел-Садр от Колумбийския университет в Ню Йорк. Той визира това, което и мнозина други казват: в Африка броят на ваксинираните е много по-нисък от този в Европа и в САЩ, на континента хронично не достигат ваксини, но въпреки това тенденцията е позитивна. Африка е сред онези части от земното кълбо, които са най-слабо засегнати от пандемията.

Учени сочат няколко фактора, които предопределят слабостта на коронавируса в Африка. Първо, населението на континента е много младо - средна възраст е 20 години в сравнение със Западна Европа, където средната възраст е 43. Второ, в Африка повечето хора живеят в малки села, а не в големи градове, където пандемията се разпространява по-бързо. Африканците прекарват и доста повече време на открито, което също намалява риска от заразяване. Няколко научни разработки в момента се занимават и с въпроса дали някакви генетични предпоставки и други заболявания не играят роля.

Освен това, колкото и да е странно, континентът беше по-добре подготвен за пандемията, в сравнение със западните индустриални общества. Африканците имат опит в справянето с епидемии дори и без ваксини, обяснява Кристиян Хапи от Университета "Reedemer" в Нигерия. Според него решаваща е широката мрежа, в която са свързани здравните власти по места. "Не винаги всичко зависи само от парите и модерното оборудване на болниците", казва той.

Деви Сридхар от Единбургския университет твърди, че редица африкански правителства са реагирали бързо - Мали например затвори границата си още след първите регистрирани случаи в страната. "Тези страни посрещнаха Ковид-19 със смирение, защото в миналото са преживели неща като ебола, детски паралич и малария", казва здравната експертка. СЗО констатира, че до момента жертвите на коронавируса в Африка са едва 3% от всички жертви, докато умрелите в Европа съставляват 29%, а в Северна и Латинска Америка - цели 46 на сто.

Африка спешно се нуждае от ваксини

Лекарите в Зимбабве са щастливи, че в момента числата не будят тревога. В същото време те предупреждават, че много трябва да се внимава. Д-р Йоханес Мариса, председател на един от местните лекарски съюзи, се опасява, че през декември нова вълна може тежко да удари страната му. "Нашата небрежност може да ни съсипе. Защото новата вълна може да ни удари като гръм от ясно небе", казва медикът.

СЗО прогнозира, че едва 5 африкански държави ще са ваксинирали поне 40% от населението си до края на годината.

СЗО прогнозира, че едва 5 африкански държави ще са ваксинирали поне 40% от населението си до края на годината.

Нигерийският вирусолог Ойеуале Томори, който е сред експертите на СЗО, дори смята, че в крайна сметка Африка може да се окаже по-малко зависима от ваксините, в сравнение със Запада. Това не отменя факта, че африканците спешно се нуждаят от ваксини. "Трябва да извършим масови ваксинации, за да се предпазим от четвъртата вълна", казва южноафриканският епидемиолог Салим Абдул Карим.

Бедните държави правят много по-малко тестове

По цял свят пандемията сякаш не засяга толкова тежко бедните страни. Това важи например за Афганистан, където напоследък почти никой вече не носи маска. Но тук отново изниква съмнението, че навярно статистически данни са неверни и силно занижени.

"Добрата равносметка всъщност се дължи и на това, че се правят много по-малко тестове", казва за ДВ южноафриканският вирусолог д-р Волфганг Прайзер. Той твърди , че в неговата страна от Ковид са починали три пъти повече хора, отколкото сочи официалната статистика. Да не говорим, че пандемията затруднява лечението на редица други болест, припомня д-р Прайзер. "Опасявам се, че окончателната сметка за пораженията от пандемията ще ни бъде представена едва през следващите години,“ казва лекарят.

    Източник: DW

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.