Защо управлението на отпадъци в България е провал?

Защо управлението на отпадъци в България е провал?
17-01-2021г.
16
Гост-автор

Автор: Габриела Петкова, ФБ

Имало извънредно заседание за боклуците в Искър, на което ТОЙ наредил да се изчистят до един и дал пари, а иначе е малко жалко, че човек от тази позиция призовава хората да не цапат при положение, че за толкова години управление, няма създадени условия да не се случва това, както и адекватни информационни кампании, и контрол.
 
Всъщност не е някаква изненада, правителства и корпорации не само тук, а и в целия свят удобно прехвърлят вината за замърсяването върху хората. Корпорациите отказват да променят продуктовия си дизайн, напр., а пък държавите, под натиск от индустрия отказват да въведат строги рестрикции за пластмасите за еднократна употреба, както и да инвестират в реални работещи решения към "нулеви отпадъци", а не фалшиви - като изграждане на инсинератори за милиони левове, които ще ни заробят с кредити и ще задълбочат кризата с боклука. \
 
Така всичко свършва до носете си торбичка като пазарувате, изхвърляйте разделно и т.н. Което не е лошо, но не е достатъчно, защото отговорността за замърсяването е споделена между индустрия, държава и общество.
 
Тъй като сама отидох да видя боклуците в Искър, а и се начетох преди това на коментари във Фейса хората какви свине са, направи ми впечатление, че най-сериозен като брой се отличаваха пластмасовите бутилки - бирени и за вода. Тук пак си задаваме въпроса - защо въобще се произвеждат, компаниите, които произвеждат двулитровки могат ли да спрат да ги произвеждат или да променят дизайна им.
 
Защо държавата се дърпа от призивите да въведе депозитна система за събиране на пластмасови бутилки (хората да получават определена сума, когато върнат празна бутилка)? В държавите с въведена депозитна система, събираемостта на пластмасови бутилки е 90%, тук едва около 10%!
 
А как отпадъците са стигнали до реката - тук отново можем да попитаме защо управлението на отпадъци в България е провал? Между другото има добри примери и тук. Община Свиленград, Бургас, Габрово. Но цялостната политка по отношение на отпадъците - куца.
Затова преди да хвърлим камък по хората, да помислим малко по-мащабно. Проблемът е сериозен и няма как да разчитаме само на индивидуалните решения.
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.