Защо Турция блокира Дойче Веле

Защо Турция блокира Дойче Веле
04-07-2022г.
89
Гост-автор

Турската служба за медиен надзор RTÜK блокира сайтове на Дойче Веле (ДВ) заради проблеми, свързани с лиценза на медията. Съдържанията не германската медия не са достъпни от четвъртък (30.6) вечерта. Точно по същото време бяха блокирани и съдържанията на американската "Гласът на Америка" (Voice of America). ДВ публикува новини, репортажи и коментари на 32 езика, сред които и турски.

През февруари 2022 турският медиен надзор поиска от ДВ и други международни медии да кандидатстват за разрешителни за излъчване, като се позова на свой медиен закон от 2019 година. Турската страна обяви, че в противен случай са възможни "забрани за излъчване на предавания" и "блокиране на сайтове"

Какво е искала Турция

В декларация на Дойче Веле по този въпрос беше заявено, че медията не е изпълнила турското искане "поради това, че евентуалното лицензиране би дало възможност на турското правителство да цензурира редакционните съдържания".

Генералният директор на ДВ Петер Лимбург заяви: "В обстойна преписка и личен разговор с председателя на Турската служба за медиен надзор обяснихме защо ДВ не може да подаде молба за подобен лиценз".

Основен аргумент в тази връзка е, че лицензираните в Турция медии са задължени да изличават съдържания от интернет, които Турската служба за медиен надзор сметне за неподходящи - нещо, което е напълно неприемливо за една свободна медия, обясни Лимбург. Той обяви и това, че ДВ ще търси правата си по съдебен път.

ДВ е сред малкото останали международни медии, които са свободен източник на независима информация за хората в Турция. Турските власти настояват Дойче Веле да поиска лиценз за излъчване, също както и "Гласът на Америка" и Евронюз от Франция.

В съответствие с приетия в Турция през 2019 година закон, ДВ създаде свой местен офис за контакт с турските служби, а от февруари 2020 е регистрирана в съответното турско министерство.

Десетчленният управителен съвет на Турската служба за медиен надзор RTÜK е доминиран от представители на консервативната "Партия на справедливостта и развитието" на президента Ердоган и коалиционния му партньор от ултранационалистическата "Партия на националистическото действие". След опита за преврат срещу управлението на Ердоган през 2016 година, Турция започна сурови действия срещу всички критични и неудобни за властта гласове, включително и на интелектуалци.

"Лоша новина за свободата на печата в Турция"

Германската министърка за култура и медии Клаудия Рот каза, че блокирането на ДВ е "лоша новина за и бездруго ограничената свобода на мненията и печата в Турция". Министърката подчерта, че "независимата журналистика и достъпът до разнообразни източници на информация с различни мнения е необходима предпоставка за провеждането на свободни и честни избори". Следващите президентски и парламентарни избори в Турция са предвидени за юни 2023 година.

Външнополитическият говорител на парламентарната фракция на ХДС Юрген Харт на свой ред отбеляза, че Ердоган нарежда Турция в една редица с държави като Китай, Северна Корея и Иран, чиито граждани имат право да използват интернет само по толкова, по колкото им разреши тяхното правителство.

Съюзът на германските журналисти (DJV) апелира към турския медиен надзор незабавно да премахне ограниченията за ДВ. "Блокирането на ДВ не може да бъде оправдано с нищо друго, освен с чистия произвол на Ердогановата автокрация", заяви председателят на Съюза Франк Юберал.

Председателят на "Репортери без граници" Кристиан Мир допълни, че почти 90% от медиите в Турция междувременно са под пълния контрол на правителството или на близки до властта бизнесмени. Блокирането на ДВ, според него, показва, че правителството на Ердоган иска да допълни "постоянните си атаки срещу независимите медии в страната" с нападения и срещу чуждестранни медии.

    Източник: DW

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.