Защо САЩ ускоряват снабдяването на Украйна с тежки оръжия?

Защо САЩ ускоряват снабдяването на Украйна с тежки оръжия?
22-04-2022г.
47
Гост-автор

Осем седмици след началото на руската инвазия решението на правителството на Джо Байдън да увеличи значително доставките на артилерийски оръдия за Украйна е сигнал за задълбочаване на американския ангажимент в ключов етап от борбата за индустриалното сърце на страната. "Намираме се в критичен период", заяви вчера президентът Джо Байдън и обяви, че е одобрил допълнителна военна помощ в размер на 800 милиона долара, която включва 72 155-милиметрови гаубици, 144 000 артилерийски снаряда и над 120 въоръжени дрона, за които ще е необходимо обучение на украинските военни, предаде Асошиейтед прес.

По този начин сумата на помощта за сигурност, предоставена от началото на инвазията на Русия на 24 февруари, достига 3,4 милиарда долара. Това е извънредно голям размер на американската военна помощ за страна, към която Съединените щати нямат задължения по договор за отбрана.

Защо артилерията е толкова важна сега?

Тежките оръжия се очертават като ключова част от развоя на битката за източния регион на Украйна, известен като Донбас. Сравнително равният терен е подходящ за това, което военните наричат маневрена война - придвижването на танкове и други сухопътни сили, подкрепени от оръдия с голям обсег като 155-милиметровата гаубица. През последните дни руснаците разполагат в района на Донбас допълнителна артилерия, както и повече сухопътни войски и друга техника, в подготовка за очертаващата се дълга битка в индустриалното сърце на Украйна.

Гаубиците, които САЩ изпращат в Украйна, ще бъдат от най-новия американски модел, известен като M777, използван от армията и морската пехота. По-малки и по-маневрени от по-стария модел, М777 могат да се разполагат на бойното поле с тежкотоварни хеликоптери и да се придвижват сравнително бързо между позициите с тежкотоварни военни камиони, които също се осигуряват от Пентагона. "Важен е видът на бойните действия, които очакваме в Донбас. Заради терена, защото е открит, защото е равнинен, защото не е толкова урбанизиран, можем да очакваме руснаците да разчитат на далекобойни оръжия, по-специално на артилерия", каза Джон Кърби, говорител на Пентагона. Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви, че първите от 72-те гаубици се очаква да потеглят към Европа още този уикенд. Неуточнен брой от 18-те 155-милиметрови гаубици, които Байдън одобри миналата седмица да бъдат изпратени в Украйна, вече са в Европа, а в сряда американски военни ще започнат да обучават свои украински колеги как да боравят с тях. Обучението ще се извършва в неуточнена трета страна.

Ще бъде ли това достатъчно да възпре руското настъпление?

Вероятно не и Байдън заяви, че вече е поискал от Пентагона да започне работа по предоставянето на още военна помощ. Президентът заяви, че тази фаза на руската инвазия ще бъде "по-ограничена от гледна точка на географията, но не и от гледна точка на жестокостта". Той също така призна, че е необходимо Конгресът да одобри средствата, необходими за продължаване на предоставянето на ключови оръжия на Украйна след последния пакет от 800 милиона долара, който според него ще осигури постоянен поток от оръжия само за следващите няколко седмици.

Представители на САЩ посочват, че руснаците се опитват да коригират подхода си в Украйна след първите неуспехи, което предполага, че борбата може да бъде дълга. След като не успя да превземе столицата Киев в първите седмици на т.нар. от нея "специална военна операция", Русия стесни целите си, като се съсредоточи върху Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се сражават от 2014 г., и върху участък от крайбрежието на Азовско море от Мариупол до Кримския полуостров. Едно от руските предимства е близостта на този регион до руска територия, което позволява по-къси снабдителни линии, в сравнение с предишните сражения в северната част на Украйна.

   Автор: Асошиейтед прес

   Източник: БТА

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.