Защо Радев излезе победител в явния капан на Панорама и БНТ?

Защо Радев излезе победител в явния капан на Панорама и БНТ?
14-11-2020г.
21
Гост-автор
Ще анализирам вчерашното интервю на Президент Радев в “Панорама” от моя, ПР гледна точка:
 
1. Очевидно, а и професионално погледнато, интервюто беше поръчково, и целта му беше:
1. Да Провокира,
2. Да Вкара в противоречие/Loose-Loose situation (какъвто и отговор да дадеш, да няма правилен - спомнятели си Карлсон от покрива как питаше госпожица Хилдур Рог дали е спряла сутрин да пие и настояваше да отговори само с “да” или с “не”), 3. Да Предизвика обяснителен режим.
 
И може би щеше да успее, ако на място на мисирчето Василев, бяха сложили професионалист като Гарелов, а на мастото на подготвения, отличника на випуска, владеещия нервите си летец Радев, беше някоя рабфак-ска Цецка, ПКП или друга калинка.
 
Защо Радев излезе така убедително победител от един толкова явен капан?
 
1. Радев беше подготвен фактологично, Мисирчо - не (Вие четохте ли този доклад до края?).
 
2. Професионално е трениран да взема хладнокръвно и бързо правилните решения - даваше кратки, ясни, коректни отговори. Не се поддаваше на провокации, манипулации. Не влизаше в обяснителен режим (на въпроса за Естония, защо не се е самоизолирал, отговори стегнато, че като Президент е спазил Закона - не е получил разпореждане от отговорния орган РЗИ). Не позволи да го вкарат в конфронтация с Нинова. Не плюеше лично срещу този или онзи (както прави БиБи), но се обявяваше срещу порочни практики, схеми, положения.
 
3. Той е извънсистемен играч в политиката. Влезе донякъде случайно, не се вмества в клишетата, има лично положително излъчване, оставя впечатление на човек с характер, който показва независимост и същевременно консенсусен, отворен към всички българи. За протестите и иска за #оставка изкоментира, че реагира на желанието на народа, а не се води от лични амбиции.
 
Винаги, когато тренирам медийно мои клиенти, първо им разказвам за трите мускетара на комуникацията: Етос, Логос и Патос! И за тримата братя, които се борят за златната ябълка - Героя, Злодея и Експерта. Етос е “ето, аз съм тук и това, което казвам е важно!”. Логос е, “това, което казвам е истина и не ви разтягам локуми!”, а Патос ни увлича да не откъсваме очи от оратора. Много е примамваща ролята на Героя. БиБи прави една систематическа грешка - винаги се стреми към нея - “Аз строя, Аз давам, Аз решавам...”. Само, че логиката на медиите е, че колкото и да си добър, не можеш да се задържиш постоянно на поста Положителен герой. Логиката на медиите е да менка местата на Героя и Злодея! Единственото, което не закачат, това е Експерта. Експертът не се превъзнася, той не претендира за нещо личностно, той седи само върху фактите! Тези важни медийни уроци е усвоил блестящо Румен Радев.
 
Причините за голямото медийно поражение на Бойко Василев може накратко да се обобщят така:
 
1. Неадекватен избор той да бъде интервюиращия, много погрешен ход на БНТ! Общо излъчване за фалш, провокации и нежурналистическо поведение (предубеденост, необективност).
 
2. Повтаряне на заучени, провокативни въпроси, усещане за неспособност за собствено мислене, ниско журналистическо професионално ниво. Не се беше подготвил фактологично. Питаше за неща, с които не беше в дълбочина запознат.
 
3. Образ на марионетка на Борисов, защитник на ГЕРБ - политизираше повечето въпроси, дори толкова наболели като Корона кризата...
 
Автор: Мария Нордел
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.