Защо прокуратурата си прави оглушки по сагата “БарселонаГейт”?

Защо прокуратурата си прави оглушки по сагата “БарселонаГейт”?
16-02-2022г.
64
Гост-автор
Колкото повече прокуратурата говори, толкова повече си вреди. Държавното обвинение изпадна в неловка ситуация и по казуса “БарселонаГейт”, след като се оплака, че докладите, които е получила от испанските власти през МВР и ДАНС, не са преведени от английски на български.
 

Едва вчера държавното обвинение призна, че по линия на прокуратурата също е получен доклад от Испания, надхвърлящ 200 страници. Въпросът, който стои на дневен ред е кога точно ведомството на Иван Гешев се е сдобил с него. Ами ако информацията е пристигнала преди месец, два, три….? Колко време държавното обвинение си е траело за разкритията на колегите им в Испания относно подозренията, че през къщата в Барселона са изпрани над 5 млн. евро. 


Другата голяма въпросителна е свързана със съобщената някак си между другото информация, че по разследването, което се води у нас, е разпитана “Мис Бикини” Борислава Йовчева. Първото, което му светва на човек, е дали тя изобщо се е прибирала в България от чужбина, където от години живее с детето си. 


Ако Йовчева не е припарвала до родината си,  то как тогава е дала показания?!  Има две възможности. Първата е наши прокурори да са я навестили там, където се намира в момента. По неофициална информация жената, за която се твърди, че има дете от бившия премиер Бойко Борисов, се подвизава в Гърция. Втора възможност е разпитът да е преминал чрез видеоконферентна връзка. 

 

И двата варианта вкарват прокуратурата в лабиринт от въпроси. На първо място - защо по идентичен начин да не се разпитат обвиняемите Цветан Василев и Васил Божков. до този момент държавното обвинение отстоява тезата, че така не се прави, както и че подобни показания не биха могли да послужат като доказателство. 

 

Именно заради това на дневен ред изплува основният въпрос - прилага ли прокуратурата двоен аршин при разследването на къщата в “Барселона” и при другите случаи с голям обществен интерес. Укривало ли е държавното обвинение информация за това кога испанските им колеги за ги информирали за резултатите от тамошното разследване по сагата “БарселонаГейт”. Въпроси, на които Фрог ще търси отговор. 

 

Уточняваме, че докладите от Испания до този момент са два. Единият е получен по искане на прокуратурата, а другият по линия на ДАНС.  По правило той минава  и през МВР.

Разследването за "БарселонаГейт" четете ТУК!

     Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.