Защо казионните "централни" прекъсват програмите за да излъчат "извънредно" охканията на ГЕРБ?

Защо казионните
22-05-2021г.
20
Гост-автор
Защо казионните "централни" прекъсват програмите за да излъчат "извънредно" охканията на ГЕРБ?
Писах на времето защо и как ГЕРБ и Пеевски окупираха централните медии и пунтамарите със смяната на собствеността. За БНТ нещата са ясни - Кошлуков е като Димитър Георгиев в ДАНС. Оставка няма да подаде, ако не е под натиск. Но ако се смени ефектът ще бъде незабавен.
По-сложно е с Нова ТВ и БТВ. Случаите имат специфика. При БТВ се използва класиката, която работеше още от самото начало на дейността на БТВ. Действително има частна собственост, но медийният е бизнес, в който се смятат пари. Приходите и на двете частни ТВ зависят от Борисово-Пеевската кохорта в няколко направления. Най-голямото перо - хазарта "Бетовете" - силно регулиран бизнес. Държат им топките и схемата е наливаш пари, там къдети ти кажем. Собственикът на БТВ знае това и договорите с хазартните играчи стават като им "светят" посредниците на Пеевски и Борисов. Другите приходоизточници са европроекти и бюджетни средства. Примерно - програма за популяризирани на ваксинацията /бюджетни средства/ или за популяризирани на европрограми. Нещата тук са договорени от по рано, по относително дългосрочни договори и те също са сключени от посредниците на Борисов и Пеевски. Не са само БТВ и Нова ТВ - там са и 24 часа, и Труд и т.н. Служебното правителство може да осветли тези договори и ще видите колко силно зависими са тези медии. Не могат да се прекратят договорите, пък и да го направят ефектът няма да настъпи незабавно.
Огромна е ролята на парите, които БТВ и Нова ТВ получават от приближените до властта бизнесмени, които пък получават тлъсти обществени поръчки и пак със задачата да финансират медиите. Тук нещата са задвижени от години, парите си тека като "из ведро" и медийните босове слушкат и папкат. Ще включват извънредно, ако трябва и през нощта в 3 часа.
Ако сметнете какъв дял са горепосочените източници на приходи в бюджета на БТВ и Нова ТВ ще разберете, че другите "пазарни" приходи са нищо. Няма уговорки, няма телевизии.
С различните договори вървят и назначените шефове на "Информация и Публицистика", и договорките когато се обадим /Севда/ и имаме нужда да ни включвате ни включвате. Ще каните тези и тези, ето и списък тези да не ги каните, а ако каните "врага" да го хекимяните - да не слушате отговорите.
Както виждате системата работи перфектно.
Към тази схема има и едни ключови обслужващи финансовите потоци посредници, защото журналистите не могат да имат пряк достъп до кеша. В тази роля влиза дин бивш шеф на една от големите ТВ, един бивш и настоящ медиен посредник и куп адвокати, политици, медийни експерти, развлекателни продуценти и т.н..
При Нова ТВ, доколкото уж има нов собственик - щом е инвестиционен фонд няма пречка да е просто каса на някой реален играч с пари. Схемата при продажбата отново предполага зависимост на "новия собственик" от приходи от реклами, публични и евросредства, които се държат от статуквото.
За това махнаха и Божков от хазарта - частник, пък и голям играч. Така всички "Бет"-донори свирят в оркестъра на властта, заедно с медиите които купуват, заедно с парите които се плащат под масата и разпределят през Пеевски от различните корупционните поточето, и които отиват за да смажат механизмите на властта в съдебната система - прокурори, следователи, полицаи, депутати, политсоциоговорители.
За това не се изненадвайте ако следващият път брифингът е от предния редут на отбраната Му от младите гербаджии в Банкя. А не се включат БТВ и Нова ТВ, а парите секнали. Пък и с времето Хекимяновци, Кошлуковци и сие развиват чувството на принадлежност към мафията и свързана с това лоялност.
 
    Автор: Илиян Василев, фейсбук
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.