Защо газът поскъпна рекордно и какво следва?

Защо газът поскъпна рекордно и какво следва?
04-10-2021г.
27
Гост-автор
От известно време се дивя на всякакви писанията по темата за рекордните цени на газа. Обясненията варират от студената зима, през лошите Китай и Путин и стигат до странното време през лятото, за което разбира се било виновно изменението на климата, тоест изгарянето на самия газ. Всичко това обаче са подробности.
В основата на процеса стои първият закон на икономиката:
Когато има търсене, а няма предлагане, цената расте.
В конкретния случай ефектът му се подсилва страшно много от първия закон на добивната индустрия:
Ако искаш да извадиш нещо от земята, трябва преди всичко да вкараш много пари в нея - първо в търсене и проучване и второ в изграждане на инсталации и добив.
Едно важно уточнение преди да вляза в числата: Добивът на газ е неразривно свързан с този на нефт - голяма част от газа по света се добива като страничен продукт на нефта (особено в шистовия добив). Това всъщност е една индустрия.
Ето какво показват числата:
На първата графика виждате гигантския ръст на потребление на газ от 2000 до 2019 г. - средно с +2,6% годишно за последните пет години. В това време потреблението на нефт също расте, но доста по-бавно.
На втората графика виждате срива в глобалните инвестиции в търсене и добив на нефт и газ след 2014 г. и особено през последните две години.
На третата графика виждате срива в разходите за търсене и проучване и съответно в новооткритите конвенционални находища на нефт и газ в света след 2010 г. Забележете, че разходите за търсене спадат като дял от общите инвестиции в индустрията, докато последните също спадат в абсолютна стойност.
Всичко гореописано достигна брутални размери през 2020 г.:
Имаше съвсем малък спад в потреблението на газ и гигантски срив в потреблението на нефт. Инвестициите в търсене, проучване и добив на нефт и газ се сринаха до нива, които не сме виждали през 20 в.
През 2021 г. обаче ръстът в потреблението се завърна със страшна сила, но предлагане няма! Какъв резултат очаквате?
Впрочем абсолютно същата история, даже в още по-голям размер, се случва с въглищата.
От поне десетилетие активисти, политици и лобисти убеждават света, че трябва и можем да минем без фосилни горива (вкл. без ядрена енергия). Огромни финансови потоци се прехвърлиха от тях към ВЕИ. Очевидно потреблението на нефт, газ и въглища не намалява, но ние продължаваме да "вярваме"...
Наистина не мога да приема, че разумни хора могат да са изненадани от това, което се случва днес. То е напълно предвидимо за всеки с елементарни икономически познания.
Всичко гореописано е рецепта за енергийна криза от планетарен мащаб и исторически характер, която вече не може да бъде избегната. Това, което днес ни изглежда като рекордни цени на газа, въглищата и тока, е само началото. Най-лошото тепърва предстои. А то ще дойде, когато изригне цената на господстващия енергиен ресурс на цивилизацията - нефтът.
 
   Автор: Боян Рашев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.