Заради него имаме пица Хът!

Заради него имаме пица Хът!
31-08-2022г.
153
Гост-автор

Дахер Ламот:

Колкото и диаболично да звучи, рекламата с Горбачов за пица Хът най-добре описва настроенията за последния лидер на СССР.

А: Заради него имаме икономическа бъркотия!
Б: Заради него имаме възможности!
А: Заради него имаме политическа нестабилност!
Б: Заради него имаме свобода!
А: Тотален хаос!
Б: Надежда!
В: Заради него имаме пица Хът!

При което всички се съгласяват и нагъват скъпоценното тесто с кашкавал и гъби.
----
Но нека разгледаме монетата и от двете страни.
 
Запад имаше възможност да приобщи Русия към тях по времето на Горбачов и Елцин, особено при последния, който бе директно кукла на конци. Запад обаче отказа да приеме Русия в НАТО, гледаше на тях просто като на пазар с потребители, източник на евтини ресурси, които да контролира с корумпирани олигарси, които после купуваха имоти на Запад. В Русия навлязоха МакДоналдс, пица Хът, DHL, Кока Кола и прочие.

Обаче брутният вътрешен продукт падна с над 40%. Крайно бедните се увеличиха от 2.2 милиона през 1988 до шокиращите 66 милиона през 1995. Заплатите се обезценяваха, милиони умираха от глад, над половин милион жени бяха въвлечени в трафик за секс робини.

Това доведе Путин на власт. Точно така. Горбачов и Елцин докараха нещата така, че съвсем логично като естествена реакция да се появи и Путин, от когото сега получават тикове някои. Така както американската марионетка Карлос Перес докара до нечувана бедност Венецуела, което естествено доведе до антиамерикански сантименти и хора като Чавес и Мадуро на власт.
 
Затова е забавно как тия, които днес жалят Горбачов получават горчиви спазми от Путин. Путин е продукт от действията на Горбачов и Елцин. Но арогантността на запад продължи, те си мислят, че руснаците са им венецуелци или иракчани, боязливо ще седят и ще преклонят глава послушно.
---
Но нека прегледаме и другата страна на монетата. Русия загуби влиянието си и сама си е виновна, че страни като България или Чехия избраха Запад. Защото Русия не може да предложи нищо на Източна Европа. Нито конкурентноспособни качествени стоки, нито работодатели и бизнес проекти, каквито САЩ наложи. Руснаците сами са си виновни и ако искат да са глобален фактор, трябва да се научат на това от самите американци и европейци.
 
Повече от очевидно е, че Русия по никакъв начин не може да бъде икономическа/търговска алтернатива за Европа. Но защо толкова голям страх и омраза към тях втълпява Запад. Защото Русия е богата държава, която може да компенсира липсата на ресурси в Европа и Европа я гледаше като територия, която може да бъде контролирана.
 
---
Точно това глупаво за мен противопоставяне може накрая да погуби всички, християнската цивилизация, Европа като цяло и центърът да се премести към Китай и Индия. Ние може днес да се им смеем, но утре те ще се смеят. Повечето страни в Европа са с отрицателен естествен прираст и само имиграцията от Африка и Азия засега поддържат баланса. Някои страни е спорно дали ще останат "европейски" в истинския смисъл на думата, ако разбирате накъде бия.
Това обаче никак не минава през мисловните процесори на бълващата омраза пропагандни машини и от двата края.
 
Но за мъртвите или добро, или нищо.
 
RIP
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.