Запрянов: Няма как да разсекретим позицията ни за срещата на НАТО. Главчев: Няма и мисъл дори за участие на наши войски в Украйна

Запрянов: Няма как да разсекретим позицията ни за срещата на НАТО. Главчев: Няма и мисъл дори за участие на наши войски в Украйна
04-07-2024г.
0
Лентата

Няма как с премиера да разсекретим позицията на България за Срещата на върха на НАТО, тъй като тя се базира на секретни документи на Алианса. Реално в позицията ние коментираме документи, не които България е разработила, а които са разработени в НАТО и съгласно Закона за класифицираната информация, ние не сме разработчици на тези документи. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на изслушване в парламента относно подготовката на страната ни за срещата на НАТО във Вашингтон. Не може да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна, заяви от своя страна служебният премиер Димитър Главчев.

Няма как ние да предоставим тези документи, тъй като това са документи на НАТО, посочи министърът и добави, че депутатите могат да се запознаят с тях в Народното събрание, както и да изискат всички тези документи от делегацията на Република България. Тези документи не се изпращат до всички ведомства, а само до ведомствата, които ги касаят. Тук е и изискването на българския Закон за защита на класифицираната информация, обясни той.

Не е вярно, че българската позиция ще стане известна на света, отговори министър Запрянов на твърденията на Корнелия Нинова, че позицията ще стане публично известна на света. По думите му, заседанията на срещите на високо равнище са закрити. Само в преамбюла по време на откриването присъстват медии, след което, когато делегациите представят тези позиции, няма да има медии. Те остават вътрешни за протокола на НАТО по отношение на вземането на решения, обясни той.


Относно подготовката за предстоящата юбилейна среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО министърът информира за проведеното заседание на Съвета на министрите на отбраната на 13 и 14 юни тази година.

По време на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО дискусиите се проведоха изключително в контекста на продължаващата агресия на Русия срещу Украйна и подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители от 9 до 11 юли . Първостепенните теми бяха развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, в това число повишаване на отбранителния и индустриален капацитет на страните членки, както и продължаването и засилването на оказваната помощ за Украйна. Общо на тази среща бяха дискутирани 32 документа, посочи той.


Министър Запрянов обясни, че сред разгледаните документи са такива, свързани с отбранителните планове на НАТО, планирането и индустрията, подпомагането на Украйна в различни области, повишаването на устойчивостта на Алианса, иновационните  технологии, хибридните влияния на трети страни, както и сътрудничеството на ЕС с Африканския съюз.

По време на заседанието бяха обсъдени усилията за увеличаване подкрепата за Украйна, както и координирането на НАТО и ЕС за оказване на политическа и практическа подкрепа на страната. Министърът на отбраната на Украйна представи актуална информация за агресивната война на Русия срещу Украйна, както и за най-спешните потребности на страната и напредъка на реформите по отношение на сигурността и отбраната. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ за страната. Те заявиха своето убеждение, че подкрепата за Украйна е също в интерес на нашата собствена сигурност. Обсъдихме още ролята на НАТО при координиране и предоставянето на помощта за Украйна и предложението на генералния секретар на НАТО за многогодишен финансов ангажимент за страната, посочи Запрянов.

Сред обсъдените теми са били още  първостепенната важност на отбранителните планове, сътрудничеството на отбранителните индустрии, подкрепа и развитие на трансатлантическата индустриална база.

Не може да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна, нито е обсъждана такава тема, нито ще бъде обсъждано, беше категоричен служебният премиер Димитър Главчев при изслушването си в парламента във връзка с позицията на България за срещата на върха на НАТО във Вашингтон. В позицията няма нищо притеснително, отчетени са националните интереси на България, както и съюзническите интереси, увери той.

В позицията няма и мисъл дори за участие на български войски в Украйна, подчерта премиерът.


Той обясни, че основните теми в дневния ред на юбилейната среща във Вашингтон са свързани с подкрепата за Украйна, укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, задълбочаване на партньорствата на пакта с азиатско-тихоокеанския регион – Австралия, Нова Зеландия, Япония, Република Южна Корея и др.

За подкрепата за Украйна позицията на България се основава на последователните ни национални ангажименти, изразявани на различни нива и формати на Алианса като единствен начин за гарантиране на дълготраен мир в Европа, добави Главчев. Приоритет за България остават политическата и практическата подкрепа за Украйна, подчерта той. Премиерът припомни, че със седем решения на Народното събрание предоставяме широк спектър от мерки за подпомагане на Киев – политически, военни, хуманитарни и възстановителни, като това става без да бъдат нарушавани отбранителните ни способности.

България е за препотвърждаване на подкрепата на НАТО за Киев с военно технически средства, обучение на личен състав извън територията на Украйна, разясни Димитър Главчев. Той увери, че страната ни последователно отстоява и позицията, че финансовият механизъм следва да бъде основан на справедливо разпределение на тежестта между съюзниците, както и на обективна оценка на финансовия еквивалент на приноса. Всичко това следва да бъде разглеждано като задълбочаване на интеграцията на Украйна в НАТО и мост към бъдещето ѝ членство, посочи Главчев.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.