Законът „Магнитски“ като четири години от живота

Законът „Магнитски“ като четири години от живота
06-06-2021г.
18
Гост-автор

Законът „Магнитски“ има своя история у нас. Искам да ви кажа за нея.

Той носи името на Сергей Магнитски, който през 2009 година умира в руски следствен арест (печално известният арест „Матросская тишина“, където са изгубили живота си хиляди руснаци по време на сталинските репресии) след упражнено насилие върху него, което властите отричат и до днес. Магнитски е юрист, а сред клиентите му е фирма Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Браудър. През 90-те години Браудър е един от най-големите инвеститори в Русия.

Впоследствие обаче кръгове, близки до Кремъл, опитват да присвоят бизнеса му и той изпада в немилост, получавайки забрана за влизане в страната. Магнитски се опитва да му помогне и разкрива механизмите на огромна корупция по високите етажи на властта. Това се оказва фатално за него.

Американският сенатор Бенджамин Кардин инициира налагане на санкции срещу отговорните за смъртта на Магнитски. В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. закон "Магнитски". През 2016 година е приет нов вариант на закона, който дава право на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, които нарушават човешките права и участват в корупционни практики.

 

През пролетта на 2017 година в България тази тема се изчерпва с кратки съобщения. По онова време в сайта Фрог нюз научихме, че в САЩ е започнало разследване срещу Делян Пеевски, Бойко Борисов и Сотир Цацаров по закона „Магнитски“. Става дума за подадени материали до съответните служби в САЩ от банкера Цветан Василев, отнасящи се до умишления фалит на КТБ. Успяхме да разговаряме с американски дипломат на високо ниво, работил дълги години в посолството на САЩ в Москва, както и с източник от Министерство на финансите на САЩ. След това се свързахме с Цветан Василев в Белград.

В продължение на 6-7 месеца публикувахме няколко статии по темата. Имаше огромен читателски интерес, но не и от действащи политици или представители на властта. По-късно „Биволъ“, „Капитал“, „Дневник“ и някои други също публикуваха сериозни материали. Люба Кулезич и Сашо Диков в свои телевизионни предавания също осветиха подробно темата. Не изброявам всички, нека ме извинят.

След публикациите за разследването в САЩ срещу мен бяха повдигнати няколко обвинения. Например Специализираната прокуратура ме обвини в участие в Организирана престъпна група (ОПГ) заедно с известен адвокат, когото в периода, който бе описан, дори не съм познавал. Не ми беше посочен и третият човек от това ОПГ. Чак по-късно стана ясно, че това е самият Василев… Забранено ми бе да напускам страната. Последваха проверки от НАП, КПКОНПИ, блокиране на имоти и банкови сметки. Едно от тези дела спечелих на всичките три инстанции. Друго е връщано няколко пъти от съда за абсурдни тези на в обвинителния акт.

В разговори с някои от следователите и прокурорите по „моите казуси“ те ясно подсказваха, че действията срещу мен са „разпоредени отгоре“ и са свързани с критични материали във Фрог нюз срещу управлението на страната, модела # Кой, Пеевски, Борисов, Цацаров и Гешев. Към „прегрешенията“ ми била и книгата ми „Господари на моргата“, в която описвам свои срещи с Борисов и неговите връки с упоменатите по-горе хора.


Поисках среща с премиера, той ме прие и му разказах на какво съм подложен, както и моите колеги и близки. Той изрази съчувствие и заяви, че това е „много несправедливо“, но не можел да се меси в работата на прокуратурата. Когато отново се опитах да изясня с прокурори по делата ми, те доста се смяха…

По същото време Пеевски използва цялото си влияние, за да спре всички реклами към сайта и всякакви други начини за финансиране. Успя, с малки изключения.

Натискът се пренесе и върху някои от колегите в сайта и членове на семейството ми. Наложи се известно време отговорният редактор Катя Илиева да бъде охранявана заради заплахи след участието й в предаването на Слави Трифонов – не от държавните структури обаче. Няма да влизам в детайли, но ще спомена, че е имало разпореждания към някои шефове в службите да измислят начин да бъда ударен, също и мои близки. Илиева и синът ми Александър Стефанов са чести "гости" на полицията и други органи, за да дават показания за наши публикации и разследвания на случаи на корупция.

През цялото време медиите на Пеевски и властта изливаха водопад от обвинения и обиди срещу мен и екипа на Фрог нюз, включително, че участвали в заговори срещу властта, защото нашите хора бяха и отразяваха протестите от първия до последния ден.


Четири години след нашите публикации всичко, което писахме по темата „Магнитски“ се оказа вярно! Потвърдено с подписа на американския президент Джо Байдън. Надявах се, че ще се почувствам удовлетворен, но се почувствах… уморен. Приятно е обаче да разбереш, че усилията на толкова много хора, много от които жертви на произвола на предишния режим, не са отишли напразно.

Борисов и Цацаров продължават да са обект на разследване в САЩ, като хора, свързани с Пеевски и Доган. Вече до тях е и Гешев. Гротеска са опитите на ДПС да защити по някакъв начин олигарха на партията им, а Борисов да се прави, че не познава Делян и да се кръсти, че не е взел една стотинка като подкуп. Българските граждани и американските служби отдавна знаят каква е истината. Законът „Магнитски“ ни "причини" щети, но ни даде и надежда, че злото е победимо, когато сме последователни и разчитаме на собствените си сили.

 

Огнян Стефанов, frognews.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.