Загубата на ББР за годината е 230 млн лева, основно от провизии и обезценки.

Загубата на ББР за годината е 230 млн лева, основно от провизии и обезценки.
02-10-2021г.
57
Гост-автор
Българската банка за развитие е преоценила акциите си в ПИБ според годишния си отчет от 5 лева на 1.84 лева за бройка. Колкото е била цената на затваряне на борсата в края на 2020 година. Реализираната загуба от операцията е 86.5 млн лева. Естествено, това е само на хартия, но пък е напълно възможно загубата за тази година да набъбне още, доколкото днес цената на акциите е вече само 1.65 лева.
Припомням, че миналата година ББР купи акции от банката на Цеко Минев по над двойна над пазарната цена след решение на правителството на Бойко Борисов. На заседанието той заяви, че трябва да се запише, че "банката ще върне инвестицията си с лихвите". Нещо, което както стана ясно не е записано никъде, а и няма как. ББР трябваше да има и представител в управлението на ПИБ, но и това не се случи. Битият бит.....
С адв. Albena Belyanova обжалвахме пред Върховният административен съд неизгодната за държавата сделка за акциите на ПИБ. Защото все някой трябваше да се противопостави на допускането на огромни загуби. Тогава не успяхме.
Иначе загубата на ББР за годината е 230 млн лева, основно от провизии и обезценки. Помните огромните схеми там - подаръка за 150 млн лева за Румен Гайтански Вълка, с които той строи незаконно върху държавна земяна язовир Искър. И други подобни. Банката беше превърната в прасенце касичка на олигархията. Този черен период приключи, надявам се завинаги. Убеден съм, че изпълнителният директор Цанко Арабаджиев има пълната воля да превърне ББР в истинска опора за новопрохождащи малки компании.
   Автор: Владислав Панев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.