Задръстванията на магистралата са неизбежни, дори без ремонти. Какво да се направи?

Задръстванията на магистралата са неизбежни, дори без ремонти. Какво да се направи?
04-05-2021г.
27
Гост-автор

Заваляха оплаквания в социалните мрежи за задръствания по магистрала „Тракия”. Някои са пътували по 7 часа до Стара Загора и т. н. Снимки на колони от автомобили, бой и саморазправа между шофьори на пътя…

Е, какво излезе – като има вече магистрала, пак задръствания, пак бавно пътуване, пак нерви. Що така?

Във в. „Дневник” са описали много причини за задръстванията – ремонти, катастрофи, режим на пускане и спиране на камиони, липсата на адекватна информация. Само най-важната причина са пропуснали…

Нека всеки се опита сам да изчисли. В София има регистрирани над 830 хил. автомобила в момента (били са и повече, преди да заработят автоморгите). От тях активно се движат половината. На празник по магистрала „Тракия” тръгват най-малко 150 хиляди коли. Някои от вечерта предния ден, някои рано сутрин. Но повечето от тях тръгват в един ден, в рамките на няколко часа. Ето ги и данните от Агенция „Пътна инфраструктура“ за сегашните празници – над 497 хил. автомобили са напуснали София на 29 и 30 април. Това показват камерите, които отчитат трафика. Най-много са потеглили по магистрала „Тракия“ – 225 048 автомобила.

Когато тръгнат толкова много коли – магистралата е като водопроводна тръба с дебит 100 литра в минута, а през нея се опитват да се изтекат 1000 литра… Затова се проточва във времето – 8 часа до Бургас…

Който иска да извади калкулатор и да смята – един автомобил е средно 3,50 метра дълъг, като сложиш и дистанция между тях по 5 метра (а то при висока скорост трябва да е повече), от колите, тръгнали почти по едно време, се получава разстояние най-малко 600 км. И да ги разделиш на две ленти, пак ще запълнят магистралата от София почти до Бургас. Резултатът е неимоверни задръствания, многочасово пътуване. Шофьори вече тръгнаха по обиколни пътища извън магистралите, но не им облекчиха движението.

Какъв е изходът?
Кой каза, че има изход?

Няма начин да се угоди на шофьорите, като се направи 4-6-лентова магистрала до Бургас. Магистралата трудно може да се разшири, това означава събаряне на множество съоръжения, бензиностанции, мостове, надлези, сгради, отчуждаване на земи. Тунелът при Ихтиман няма да стане по-широк… Направо мисия невъзможна.

Какво тогава?

Ами като в Европа – бързи, високоскоростни влакове. Франция и Германия са прочути с автомобилните си задръствания по магистрали, но там има алтернатива – имат високоскоростни валкове. И много шофьори предпочитат да оставят колите и да пътуват спокойно и комфортно, вместо да се изнервят в безкрайни колони от коли.

Само че за България и това е мисия невъзможна. Нашенецът е с манталитет да си пътува със своето, с колата. Да напълни багажника с напитки, храни, все едно отива да празнува в пустинята. А онези, които имат къщи на село, имат и да носят много неща, макар дядовците и бабите, които гледаха животни, правеха наденици и туршии, вече си отидоха.

Така че, шофьорите нека свикват – винаги ще има задръствания. Дори повече ще стават. У нас автомобил се купува и за 2000 лева, в София много семейства имат по 2-3 коли.

И дължината на улиците в София е 3400 км – недостатъчна за регистрираните коли в София. Софийските коли, паркирани с по един метър между тях, не могат да се съберат на улиците на града. Те ще се запълнят от около 600 хил. коли, ако ги подредят една след друга навсякъде. А регистрираните коли в града са над 830 хил. Има и спрени от движение по дворове и улици. Всеки ден влизат и около 200 хил. коли от други населени места. И шофьорите недоволстват защо няма паркинги за всички и т. н.

Въпрос на манталитет. В Копенхаген, град с 1,7 млн. население, има регистрирани около 600 хил. коли и 700 хил. велосипеди. И градоустройството работи за велосипедите, прави велоалеи, а не строи удобства за колите.

  Източник: e-vestnik
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.