За Столична община пиарът е по-важен от реалността

За Столична община пиарът е по-важен от реалността
04-12-2021г.
58
Гост-автор

Партиите обичат да заливат избирателите и медиите с прессъобщения и позиции, да организират пресконференции и брифинги, на които лидерите им да излагат опорните си точки. Правят го открай време и едва ли някога ще престанат. Една партия обаче превърна пропагандата в извратено „изкуство“ – ГЕРБ. След като партията на Бойко Борисов изгуби националната власт, да практикува с пълни шепи това „изкуство“ остана неговата софийска партийна организация. Последните дни показаха, че структурите на ГЕРБ в София и техният шеф кметът Йорданка Фандъкова са готови да прекрачат всякакви граници в името на пиара, дори той да има много малко общо с действителността.

В навечерието на първия сняг от пресцентъра на Столична община разпратиха съобщение, че Фандъкова е провела оперативка с ресорния си заместник Десислава Билева, с представители на Столичния инспекторат, на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и с управителите на фирмите, отговарящи за почистването в града. Информацията имаше за цел да създаде усещане в софиянци, че в града има силна власт, която знае какво прави и която е създала организация поне тази година поговорката „Зимата отново ни изненада“ да не се изпълни със съдържание.

Само няколко часа след разпространения от общината текст  истината лъсна за пореден път прелестно. Първият снеговалеж, натрупал едва няколко сантиметра, отново завари Столична община неподготвена. Улиците пак не бяха почистени навреме, автобуси на градския транспорт буксуваха и закъсняха да закарат софиянци навреме по работните им места. Центърът за градска мобилност дори не си направи труда да информира пътниците с колко се бавят превозните средства, въпреки че данъкоплатците платиха милиони за електронни табла по спирките. Столичният инспекторат не показа по-добра подготовка да контролира процеса по почистването на града, макар че по лична покана на Фандъкова от есента негов шеф е уволненият заради побой на протестиращи граждани бивш главен секретар на МВР Ивайло Иванов. Същият дори не се появи на брифинга, на който кметът обясняваше какво този път е попречило на управляващите в София да си свършат работата и да приведат града в ред след един не особено обилен снеговалеж. От този брифинг се запомни изявлението на Фандъкова, че

 

 

проблемите със снега в София дошли оттам, че той започнал да вали "изведнъж".

 

И ако преди първия сняг все пак бе очаквано Столична община да разпространи някакво съобщение, дори то да няма много общо с действителността, само няколко дни преди това екипът на Фандъкова изненада съгражданите си с истинска словесна манипулация. Два дни преди балотажа на президентските избори –19 ноември, от прессекретариата на кмета разпространиха пресрелийз, че в София най-после е изграден мост над река Суходолска между ж.к. „Люлин“ 10 и Западен парк. Пиарите на общината дори разпространиха снимка как Фандъкова върви по моста в компанията на съпартиеца си и кмет на район „Люлин“ Милко Младенов. В съобщението се казваше още, че са „изградени“ и две площадки за деца и една спортна площадка, от които жителите на „Люлин“ вече можели да се възползват.

На информацията повярваха много медии, които излъчиха репортажи и публикуваха статии за „изградения“ обект. Само два дни по-късно обаче проверка на място на „Сега“ показа, че мостът е затворен и че на живеещите в „Люлин“ продължава да им се налага да заобикалят доста, за да се разходят в Западния парк. Впоследствие от „Московска" 33 отрекоха да са съобщавали, че мостът е готов. Новата версия на приближените на Фандъкова бе, че ставало дума за рутинна инспекция на незавършен обект. Но защо ли кметът покани люлинчани да посещават и да се възползват от този обект?!

Наскоро общинари от коалицията ГЕРБ-СДС, която управлява София, измислиха схема, която не би хрумнала дори на Великия комбинатор Остап Бендер. Преди няколко седмици бе сътворен  направо невъобразим туристически маршрут, който бе представен като иновативно и удобно трасе от центъра на града до планината Витоша. Маршрутът започва не другаде, а от края на пешеходната зона на бул. „Витоша“, току на входа на градината при НДК. След това туристите бяха поканени да преминават, натоварени с тежки раници и обувки, през градината на НДК, по пешеходния „Мост на влюбените", покрай музея „Земята и хората", за да достигат до Южния парк. Оттам бъдещото туристическо трасе минава по ул. „Костенски водопад“, по винаги шумните и обвити от автомобилни газове булеварди „Тодор Каблешков" и „България", през доста опасната детелина на Околовръстното щосе, през квартал  "Бояна" и парка на Боянската църква, та чак до началото на природния парк.

На забележката, че никой нормален турист не би тръгнал към Витоша от градината на НДК и че е нормално това да се случва от покрайните на града, авторът на идеята – общинският съветник от ГЕРБ Симеон Колев отговори, че това били

 

коментари на завистливи хора, които се пръскали от яд,

 

че не са предложили първи гениалната хрумка. Същата обаче съвсем не остана просто "локум", който управляващите в София да разтягат и да се хвалят. Дори напротив. Както "Сега" писа, ГЕРБ вече се заеха да харчат доста сериозни пари за реализацията на т. нар. туристическо трасе "От "Витошка" до Витоша". На първо време става дума за 70 000 лв. без ДДС, за които бе обявена обществена поръчка. Парите ще отидат за изработването на работен проект на описания маршрут, както и за технически надзор при изграждането му. След което обилното харчене неминуемо ще продължи и с пари за самото трасиране на пътя, минаващ по вече съществущите улици, булеварди и алеи на града. 

      Автор: Светослав Спасов

     Източник: SEGA

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.