За шарените букви - кич или символ?

За шарените букви - кич или символ?
06-07-2021г.
226
Гост-автор
За шарените букви - кич или символ?
Дори в България се случва понякога някой да създаде нещо оригинално или пръв да въведе модерна световна тенденция, следва обаче повсеместно безобразно, некадърно, пошло копиране. Такъв е случаят с шарените имена на градовете от големи букви, които уж имат за цел да се превърнат в нов символ. Често обаче това се прави без мисъл за околното пространство и без талант, което в крайна сметка дори обезобразява мястото на и без това обезличените ни градове.
Понеже сме видяли, че някъде така се прави, защо ни е трудно да си представим надпис различен от шарени букви с усещането за магазин за детски играчки или в най-добрия случай бели букви с червено „О“ във формата на сърце, които носят по-скоро внушението за поликлиника. (Тъжно ни е за Дупница, че няма "О" в името си)
Ако някой кмет иска да направи нещо смислено за града си, то нека организира конкурс и покани добър артист, скулптор или дизайнер, за да създаде истинско произведение на изкуството, или поне надпис с името на града, в който да е вплетен автентичен символ, част от културата или традициите на района.
Разбира се добри примери има и в България и то не толкова като високо художествено произведение, а като опит за нещо оригинално. Такива са надписите на Добрич, Генерал Тошево, Поморие, Троян. Добър пример е и Бургас, който проведе конкурс и обществено обсъждане по темата.
Истински срам за столицата е надписът до НДК, произведен като от някоя китайска манифактура с изкуствена трева и безобразен шрифт. Абсолютно неадекватно плеснат до сграда символ, какъвто е дворецът на културата.
Недоумение буди и надписът на красивия плаж Силистар. На кой идиот му хрумна, че това райско кътче със съхранена природа има нужда от тази пластмасова шарения, с което така да зацапва гледката към залива?
Ако някой наистина ❤️ своя град, не трябва да слага подобни надписи...
За да ви покажем как се прави, ви пускаме няколко интересни примера от света…
 
 
 
 
 
 
 
   Източник: "Деволюция", фейсбук
 
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.