За парламентарното мнозинство българските закони са пожелателни

За парламентарното мнозинство българските закони са пожелателни
11-07-2023г.
0
Гост-автор

С типичното си шикалкавене Румен Радев на практика отказа да насрочи референдум за запазване на българския лев и отлагане на присъединяването към еврозоната. 

С това той става съучастник в потъпкването на конституционните права на половин милион българи. Макар и самият той да казва, че щом са събрани необходимите подписи и са изпълнени всички законови процедури референдум би трябвало да бъде насрочен. Но, добавя той, щом парламентът не го бил гласувал, президентът нямало какво да направи.

Каквото парламентарното мнозинство реши - това става. Това е реалността на властта в България. Пред очите ви се разиграва много ценен урок относно същността на политическата власт. Обърнете му внимание.

За парламентарното мнозинство, оказва се, българските закони са пожелателни. Конституцията - също пожелателна. Дори Конституционният съд да отсъди, че с решението си да отхвърли референдум парламентът е нарушил конституцията, какво от това? Санкции не произтичат. Парламентарното мнозинство контролира и изпълнителната власт. Кой ще го накаже? Никой. 

Събитията от последните дни, колкото и скандални да са, не са изненадващи. Пътят на България към еврозоната от самото начало е осеян с властови произвол, лъжи и закононарушения. Спомнете си как през 2020 държавата наля стотици милиони в ББР, за да може държавната банка след това на свой ред да налее тези пари в ПИБ. В нарушение на европейското законодателство, впрочем, което беше заобиколено когато като по чудо в последния момент се намери богат частен инвеститор от Чехия (който по-късно почина). 

Това се направи, за да може да се закърпи капитализацията на ПИБ, която последният стрес тест на ЕЦБ определи като твърде слаба и пречка пред присъединяването на България към валутния механизъм ERM-II и Банковия съюз. Българската държава, и съответно българският данъкоплатец, до ден днешен е на над 50% загуба от тази "инвестиция". 

Спомнете си как преди година тогавашното управляващо мнозинство водено от "Продължаваме промяната" взе решение Българска народна банка и Министерство на финансите заедно да изготвят допълващи се анализи на възможните икономически последствия от приемане на еврото. Беше обещано, че такъв анализ ще е готов в рамките на месеци, до есента на 2022. 

БНБ предостави чернова на своята част от анализа, но частта на министерство на финансите липсва до ден днешен. И Асен Василев изглежда няма никакво намерение да спази обещанието, което самият той даде преди едва една година.

Като черешка на тази торта от лъжи и злоупотреби можем да добавим и прословутите думи на Кирил Петков, че е говорил с "Урсула" ако може да се измисли някакво изключение за България от формалните критерии за еврозоната (конкретно критерия за инфлация). Нещо, което предизвика огромен скандал в Европа, впрочем, но у нас някакси беше заметено под килима. 

На фона на всички тези събития по пътя към еврозоната досега, потъпкването на конституционните права на българския народ не е изненадващо. По-скоро идва като логична кулминация.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.