За кого бие камбаната?

За кого бие камбаната?
26-08-2022г.
104
Гост-автор

Николай Котов:

По принцип избягвам да вземам отношение към случващото се в нашата мила държавичка, която понякога оприличавам на "страната на чудесата". Поводът е гибелта на двамата полицаи в Бургас. Те са краят на нишката, водеща от случващото се на границата в Малко Търновския регион.
 
От една страна ме боли за двамата колеги, отишли си без време, а от друга-съм бесен на политиците, които успяха в продължение на повече от двадесет години да разрушат всичко стойностно, направено отпреди. Да разрушат до основи Граничните застави, да свалят телените съоръжения /да си направят далаверата, продавайки телта за стотинки, да махнат безкомпромисно доказаните, завършили във военното училище, гранични офицери, обучени и проверени граничарски кадри.
 
Бил съм пряк свидетел на всичко това, защото съм завършил и служил като граничен офицер.
 
Уволняваха на килограм, а назначаваха "наши хора", незнаещи ,но и по-страшното - не можещи, но пък верни на новите си господари!
 
Когато се зададе емигрантската вълна, новите началници се видяха в чудо. И "решиха" проблема, като започнаха да командироват новоизлюпени полицаи на границата.
 
Пример: Служител на летище Варна го изпращат в тримесечна командировка на границата в Елховския регион. Горкият!
 
Той не е виждал граница, никога не е чел ИОДГ/ Инструкция за охрана на държавната граница/,не знае как да носи службата ,не познава района, неподготвен психически за този вид служба,но ....изпратен.
 
Отива, взима си квартира или е на хотел в Елхово. Сутринта е на плаца в поделението. Уж има инструктаж ,но само уж...Качват го на стария ЗИЛ и след 3-4 часа път го стоварват в нищото. Показват му телената ограда ,която прилича на Шагренова кожа и...това е! „Тук е България, там е Турция , оттук до оня връх пазиш. Обхождаш по пътеката и гледаш.“
 
Средства за наблюдения-найн, средства за свръзка-найн. "Нъл имаш телефон?".
 
Храна - ако си носиш. Ако завали - направи си колибка от клони. А найлон? Да си си взел!
 
През нощта палиш огън, за да се грееш и да пустосваш тези ,които са те изпратили в нищото, без подготовка и материално осигуряване. Ама имало автомобили с топловизьори за наблюдение. Да! Има и какво от това?
 
Защо тогава цели кохорти рутят "оградката " и минават като стадо диви свине? Ти си сам....други няма! И запознат ли си с начините за употреба на оръжието?
 
А психически дали си подготвен да употребиш оръжие?
 
На другия ден те взимат обратно. И пак 3-4 часа път по старите неподдържани уж пътища по границата. А тези часове не ти се водят за служба. Връщаш се. Спиш като мъртвец до към 15 часа.. Поизпереш се, хапваш и лягаш да поспиш, защото утре сутринта си пак там....горе на границата.
 
Все реторични въпроси. А началниците в София и по места не са граничари по учене, по служба и можене. Не! Те са градски полицаи от КАТ и тилни служби. Ама са верни на новите - това е важното! И не можаха да разберат всички тези градски рамбовци, че граничар трудно се изгражда.
 
Това са години, години...а те искат за една седмица да си вече професионалист! Кой лъже и кого лъже? И се питам: Дали въобще имат акъл новите или така си са родили - без? Защо им трябваше да разрушават Граничните застави? Защо махнахте, уволнихте, а някои даже и без право на пенсия?
 
Крайният резултат е виден. Смърти на колеги за нищо!
 
Силно казано, но е вярно. Боли ме сърцето! Боли ме душата! И какво от това...?
 
Ще махнат някого, ще сложат друг на негово място, но това не решава натрупаните проблеми . Философията ви е сгрешена, господа управляващи!
А болката остава....и кърви .....

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.