За какво дадохме 2 млрд. лв. и защо откриваме велосипеда?

За какво дадохме 2 млрд. лв. и защо откриваме велосипеда?
17-01-2022г.
35

Дългото протакане на дигитализацията, която започна още по времето на Тройната коалиция и глътна допълнителни 2 милиарда лева, е на ниво на някои изостанали азиатски държави.

Томислав Дончев във всяко от управленията на правителствата на Бойко Борисов внасяше искане за още милиарди за довършване на е-правителство. Не само е загубено време и колосални средства, но и са прокудени бизнеси, напуснали френски и немски компании, които още със стъпването си у нас бяха подложени на натиск, чрез искания за дарения на различни кметове, замовете им и какви ли не директори на дирекции.

Това, което завари в министерството си министър Божидар Божанов, по думите му от участието в ТВ1 и предаването „Алтернативата“, е тук-там действащи платформи, къде на НАП, къде в някои общини и агенции, но крайно завършена система от точка А през Б, та до В няма.

Причините са множеството компании и подизпълнители, които са смукали средства под една или друга форма, по подобие на магистралите и различните лотове. Е-магистралата, по която да достигнем до Е-правителство, е опоскана и с липсващи линии, свързаност и унифицираност на платформите.

За една агенция се изисква ЕГН, за друга код, за трета обаждане по телефона и имейл след това.

Предложението, което ще разчисти пътя и ще се започне начисто, идва от Нидерландия. Платформата е т. нар. DIGID (виж тук).

Това е платформа с ясен код, име, данни, адрес, но само за този който влиза с уникален код, който всеки път е различен, акаунтът на потребителя е напълно защитен, защото за да се ползва са нужни няколко елемента.

Но първо как функционира

Това е виртуална мрежа, която свързва в едно тамошните социални услуги, детски надбавки, детски доплащания на тримесечие, доплащане за наем на социално слаби, полиция, митница, здравните каси, личните лекари, спешната помощ, болничните и следболнични заведения и други.

И така, накратко:

1. Приемателят – институцията, министерството, агенцията, касата, данъчните, работодателя са с един вход. Но потребителят има различни параметри на влизане – всеки получава компютърно генериран 6-цифрен код, той идва с гласово съобщение, а в някои случаи с виртуален ключ, който е скенер и се държи от оторизиран служител в дадената институция.

Те само приемат, обработват, калкулират, анализират и дават решение на даденото питане или кандидатстване. Освен всички статистически онлайн 24 часа в денонощието се вижда с виртуална карта в системата на Приемателя – брой резиденти, потребители, родители, деца и всички други съсловни групи как и по кои направления се отнасят. Като личните им данни се приемат дигитално с форма за попълване, но компютър скрива всички цифри от личните данни, така че служителя от министерство, полиция, митница и др. вижда последните 4 числа и чрез кода само вижда конкретното искане или опис на формата. Така и искащият, и обработващият искането са защитени. Всички файлове и модули са скриптирани, защитени и никой човек няма как да влияе на всеки генериран уникален код или да разкрие данните му, примерно BSN (ЕГН или Номер на осигуровка, ЕИК на фирма и др.)

Обяснително видео за потребителите показва как се въвежда пол,учения код.

2. Потребителят-искател. Тук молби, образци, бланки и всякакви бумащини, познати от гишетата в НОИ, НАП, КАТ, общини и управи няма. Има една единна бланка, където има задължителни елементи:
– Три имена
– Адрес
– Населено място
– Пощенски код
– Вид искане (Детски, Социални, Здравни,
Шофьорска книжка, Лична Карта и др.)

Те са само с маркер или чавка, избираш едно от всички. Една бланка с около 10-14 задължителни полета.

 
Нидерландската цифровизирана система има единен електронен формуляр за всички служби, само се попълват различни полета.

Тоест събираме в България от всички институции формулярите и правим един унифициран, практичен и дигитален. Тук има опция в самата платформа този файл да го конвертираш в PDF, WORD, Excell или друг формат. Така че да си принтираш за себе си при желание дадената искана форма.

Подаване на заявление и получаване на писмо от сайта на DIGID

Получава се писмо от DIGID, което е с прикрити кодове, получава се от специален куриер със защитна каса и подпис, получателят на писмото активира своя акаунт, пак с няколко стъпки.

– Регистрира име
– Регистрира парола
– Въвежда уникалния си код
– Може да направи избор дали да активира приложението на телефона си с лицево разпознаване, с гласово, с пръстов отпечатък.

За всеки случай може да получи и помощ от кол център. След като вече е в системата, личният му акаунт свети активен и в зелен цвят. Хората знаят, че са в системата и вече с този ключ и виртуален пасторт могат да правят контакт с общината, министерството, агенцията, полицията, здравната каса и всички в системата за е-управление.

Една система, защитена, сигурна, с компютърно управление и взаимовръзка.

Дори може да се активира приложението с лична карта, която докосва екрана и четец.

В Нидерландия това съществува от 2006 година и е в помощ на гражданите, правителството, местната власт, всички по веригата.

    Автор: Велко Велев

    Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.