За доклада на Amnesty International

За доклада на Amnesty International
04-08-2022г.
96
Ирини Зикидис
Публикуваният днес доклад на Amnesty International е повече от любопитен. Ще цитирам само няколко пасажа от него:

“Украинските военни застрашават живота на украински цивилни, създавайки бази в населени жилищни райони, включително училища и болници”

“Украинската тактика нарушава международното хуманитарно право, като превръща цивилни обекти във военни цели”

“Между април и юли експертите на Amnesty разследват руските удари в регионите Харков, Донбас и Николаев.
 
По време на тези разследвания Amnesty открива доказателства за нанасяне на удари от украински сили от жилищни райони, както и за базиране в цивилни сгради в 19 града и села в регионите.

Повечето жилищни райони, където са се намирали войниците, са били на километри от фронтовите линии, и са съществували алтернативи като военни бази, които не биха застрашили цивилните.”

Материалът е много интересен, особено свидетелствата на цивилните граждани. Прочетете го.

Бих се учудила, ако този доклад бъде споменат в някоя от финансираните отвън медии, занимаващи се с “качествена, обективна и безкромопромисна журналистика”. Или пък от някой от пламенните диванни герои.

Те твърде дълго бяха заети да представят едностранчива картина на този конфликт и всяка смущаваща информация, хеле пък идваща от източник като Амнести, ще блокира допълнително когнитивните процеси в главите им.

Иначе, използването на цивилни като жив щит не е нова практика. За справка - умерената опозиция в Сирия и “последното дете, умряло в ръцете на последния лекар, в последната болница в Алепо”.

И казвайки всичко това, ще кажа отново:

Русия извърши страшна диващина, започвайки война в Украйна. И единствените невинни в тази мръсна война са украинските хора.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.