За цените и театъра по света и у нас

За цените и театъра по света и у нас
29-01-2023г.
0
Соня Колтуклиева

Гледах Джон Малкович в ролята на Бърни Фейн, прототип на Харви Уейнстийн - филмовият могул, предизвикал истинска буря в Холивуд и разразил урагана #metoo. 

Пиесата на Дейвид Мамет Bitter Wheat се игра в Garrick Theatre от 7 януари до 21 септември 2019 г., Джон Малкович участваше в няколко представления през юни и септември - отзивите за играта му бяха възторжени, но като цяло постановката нямаше  голям успех. Доколкото си спомням, билетът ми струваше 50 паунда, около 120 лева. 

Да отбележа пътьом, че през декември 2008 г. Джон Малкович губи много пари, заради измамника Бърни Мадоф. Както писаха американски медии, легендарният актьор е принуден да работи неуморно през последните 14 години, за да компенсира ужасния финансов удар. Той признава, че му се налага да приема всякакви роли, както и да промени начина си на живот. На 9 декември тази година Джон Малкович ще навърши 70 години. 
Не желая да се намесвам в спора за билетите от 350 и 400 лева, всеки сам определя дали си заслужава и колко пари е готов да даде за постановката на Народния театър. 

Бях решила да отида, но се разколебах - не ми харесва пиесата, пък и не съм голям фен на актьора. 

Няколко думи за цените. Лондон е един от най-скъпите градове в света. Билети от 200 паунда, около 460 лева, съм виждала за супер - популярните постановки The Book of Mormon и Hamilton - тази цена включваше ВИП-ложа и чаша шампанско.  

Преди да се появи в Old Bailey с обвинения за сексуално насилие, носителят на два Оскар-а Кевин Спейси беше артистичен директор на Old Vic - по негово време - от 2004 до 2015 г. - съм гледала две постановки с холивудски звезди - Ричърд Драйфус и Ким Катрал, отделно съм гледала на сцената на West End Анжела Лансбъри, Хелън Мирън, Дейвид Суше, Кристин Скот-Томас, Руфъс Сюъл, Джуд Лоу, Майкъл Флатли, Кристин Дейвис, Никол Шерцингер, но никога билетите не са преминавали границите на обичайните суми; проблемът е, че се изкупват месеци по-рано и ако много държиш да гледаш някое представление или концерт, трябва да “дебнеш” кога ще пуснат билетите онлайн. 

По мои наблюдения, най-скъпи са билетите на предколедните представления в Royal Opera House и Royal Albert Hall, които достигат до 300-400 паунда в ложите. В ROH Covent Garden, впрочем, на балета “Лешникотрошачката” видяхме Маргарет Тачър, 2 години преди да почине. 
Звездните концерти в О2 Arena достигат от 1000 до 3000 паунда, но това става много рядко, когато гостуват наистина мега-звезди. За октомврийския концерт на Мадона цените на билетите стигнаха до 2 751 паунда.  
Със съпруга ми Стефан, през последните години, сме били заедно ( той ходи сам много повече) на опера, балет и концерти освен в Лондон, в Париж, Виена, Рим, Арена ди Верона … най-скъпите ни билети са стрували по 150 евро.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.