За 57 дни на власт Петков е бил повече в парламента от Борисов за 12 г.

За 57 дни на власт Петков е бил повече в парламента от Борисов за 12 г.
11-02-2022г.
41
За 57 дни на власт премиерът Кирил Петков е бил повече пъти Народното събрание от своя предшественик на поста Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ не само не се отчиташе пред депутатите, а неговите народни представители с всевъзможни процедурни хватки го отърваваха от това да се яви в пленарна зала и да отоваря на въпроси.
 

Днес Петков за пореден път е на изслушване в парламента. Каквито и проблеми да има с настоящия кабинет и колкото и критики да се отправят към новите управляващи, едно трябва да се признае - управлението на държавата се върна там, където му е мястото - в Народното събрание. 

 

За 12-те си години на власт Бойко Борисов изпразни от съдържание чл. 1 от Конституцията на страната, а именно, че България е парламентарна република. Особено през последните си години на власт лидерът на ГЕРБ създаде впечатление, че държавните решения се вземат еднолично и никой, дори народните представители, не могат да потърсят сметка за тях. Парламентът се бе превърнал в “гумен печат” на изпълнителната власт, а дебатите изобщо отсъстваха. 

 

За нормалилзирането на политическото говорене и изобщо политическата среда у нас започна да свидетелства още 45-тото Народно събрание. Макар да имаше кратък живот, в него влезе широка палитра от формации, а търкания между тях не липсваха. Това продължи в 46-тия парламент, а в момента е ежедневие по време на заседанията. 

 

Дебатът е жив. Контролът на изпълнителната власт - също. И ако все още не можем да припишем други големи успехи на новите властници, то този си струва да бъде споменат. Остава да видим какво ще направят с обещанията си - за съдебна реформа, борба с корупцията и просперитет. Работата, която ги чака, не е никак малко. А времето минава.

     Автор: Джесика Вълчева

     Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.