За 2 месеца служебният кабинет събра 2 милиарда, заслужава шанс за „по-дълъг мандат“

За 2 месеца служебният кабинет събра 2 милиарда, заслужава шанс за „по-дълъг мандат“
01-07-2021г.
16
Гост-автор

За 2 месеца служебният кабинет събра 2 милиарда, заслужава шанс за „по-дълъг мандат“

Служебното правителство успя за 2 месеца да увеличи видимо събираемостта на данъците и да спре съществени изтичания на средства в неясни посоки.

Първо приходната администрация успя да увеличи средствата, които постъпват в хазната по различни канали. Първо се оказа, че някои данъкоплатци имали голям мерак за се издължат, след като служебната администрация учтиво ги покани. Започнатите проверки явно се правят точно, където трябва. Така на втория месец финансовият министър гордо докладва, че очаква 1,5 милиарда повече приходи.

Разбира се, не бива да се подценява и общото подобряване на икономическата конюнктура. Освен излизането от пандемията на българската икономика се отразява позитивно и нагласата, че управляващите от ГЕРБ няма да се върнат на власт. Това създава оптимизъм за икономическа активност и стопанските субекти инвестират, създават нови работни места, търсят кадри.

Въпреки саботажите на Агенцията по вписванията и на съдебната власт по смяната на „калинките“ в държавните фирми, служебните министри успяха да ограничат и значителна част от „течовете“ в хазната по неясни направления. Големият удар безспорно е прибирането на половин милиард държавни пари уж дадени за магистрала Хемус, които не е ясно в чии ръце щяха да се озоват.

Едва ли служебните министри ще се окажат безгрешни на летящият старт на правителството засилва аргументите в посока на това, че следващият парламент с неясно мнозинство по-скоро трябва да подкрепи някакъв вариант на това правителство като редовно, отколкото да се впуска в съставянето на безпринципни коалиции.

   Автор: Боян Балев

   Източник: ARGUMENTI.BG

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.