Всеки 6 - ти ученик е ОТПАДНАЛ от образование според последен официален анализ и данни от днес на МОН

Всеки 6 - ти ученик е ОТПАДНАЛ от образование според последен официален анализ и данни от днес на МОН
24-07-2021г.
44
Гост-автор
Всеки 6 - ти ученик е ОТПАДНАЛ от образование според последен официален анализ и данни от днес на МОН.
От преди повече от 15 години аз алармирам и до днес по всички медии, форуми и висши институции, че ще се стигне дотук , и че ще става все по-страшно!
От 25% (всяко пето дете) с ДИСЛЕКСИЯ през 2002 година , сега всяко второ - трето дете е с неригистрирано официално , но активно развиващо се функционално разстройство , най-често ДИСЛЕКСИЯ и ЗПР- задръжка на псих.развитие!
Обясненията за трайната негативна тенденция са лъжливи , уж заради дистанционното обучение слабите ученици са станали още по-слаби, а всеки трети ученик е ПРОСПИВАЛ часовете от задължителната учебна програма.
Отделни причини за плашещите резултати били слабият интернет и недостигащите устройства.
Това са реални проблеми, но ВТОРИЧНИ спрямо основния първичен проблем!
Всеки втори ученик на външното оценяване по математика е с оценка между слаб 2 и среден 3.
Над 20 % от явилите се на НВО след 7 клас не се справят нито с изпита по БЕЛ , нито по математика.
13 % от българите между 18 и 24 години НЯМАТ средно образование.
Понеже системите са безсилни пред разрушителните тенденции, COVID 19 се оказа най-удобното обяснение за ПРИКРИВАНЕ на същинските причини за престъпната небрежност , некомпетентност и отявлена безотговорност от страна на институциите. Отговорност, която с лекота се прехвърля върху РОДИТЕЛИТЕ!
И пак , когато се срещнем в студията на телевизиите с вас, господа и дами , УПРАВЛЯВАЩИ, посмейте отново да ми кажете: ,, …пак ли с твоите, ,,ПРОБЛЕМНИТЕ,,!…, (цитирам буквално ББ от разминаването ни в паузата на едно и също предаване) , защото оттук насетне , прескъпи управленци, тези ,,моите,, ще станат ,,вашето ,, възмездие за стореното престъпление срещу невинните деца!…
Имаше гаден виц за Иванчо с финал: ,,ний ще станем милиони,, и затова, че милионите евра отидоха не за отваряне на училища и детски градини, не за обучение и награди за стойностни учители, намираме все по-често в ежедневието кобното си място по ремонтираните магистрали, на пътя, без от това някой да е застрахован .
И за финал , въпрос за асоциативно съждение, как кореспондират днешните трагични факти с други официални данни , този път от Министерството на труда и соц.политика от вчера, а именно, че повече от 1 600 000 души в България живеят под прага на бедността ,а според прилагането на формулата за изчисляване на общоевропейския критерий по проблема няма как стряскащото число на болните и бедните у нас да бъде фалшифицирано.
Въпросите са реторични, а огласяването им е вик в пустиня.
 
     Автор: Стела Богомилова, фейсбук
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.