„Вържете“ парното

„Вържете“ парното
06-10-2021г.
27
Гост-автор

Астрономически цени на парното и електричеството тази зима вещаят специалисти от различни калибри. Цената на природния газ и без това отлетя в Космоса, а тази на дървата за огрев също подтичва зад нея. Кюмюра го обявиха за вреден, печки на твърдо гориво и без това е трудно да се монтират в панелките, ако не и невъзможно. Дори и да си спрете парното, спасение пак няма да има. Първо, защото ще плащате на база потребление от последния отоплителен сезон, и, второ, защото и без това ви начисляват пустата сградна инсталация.
Енергийната криза, която изглежда все по-видима на хоризонта, неизбежно ще доведе след себе си и икономическата под формата на дефицити и допълнителна инфлация. Общественото недоволство изобщо няма да закъснее. Не може и да бъде иначе в най-бедната страна в Европейския съюз. Ситуацията става още по-сложна, като отчетем, че е напълно възможно в разгара на зимата България да няма редовно правителство, а парламентът да е потънал в крамоли и разпри.
Поради това е необходимо още отсега, без бавене, и по възможност при постигане на политически консенсус, макар че това е май кауза пердута, да се набележи комплекс от мерки, за да може най-уязвимите слоеве на обществото, а това са повече от половината българи, да не останат на студено и тъмно през зимата.
Призракът на протестите от зимата на 2013 г. трябва да стряска не само Бойко Борисов. Макар сега причината да е глобална, а не локална, ако разгневените хора се изсипят по улиците, те няма да се интересуват кой е олигарх, а кой - борец с мутрите. Те ще искат топлина и светлина за семействата си. Благодатна среда, от която несъмнено ще се възползват всякакви политически безнравственици - без полза за отечеството, но с изгода са себе си.

   Автор: Георги Георгиев

   Източник: "ДУМА"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.